Deze week (september 1997) is het 53 jaar geleden dat de geallieerde opmars strandde, die op 6 juni 1944, D-Day, in Normandie op gang was gekomen. Arnhem lag 'een brug te ver'. Waarschijnlijk werd de Tweede Wereldoorlog als gevolg van de mislukte Operatie Market Garden met ruim een half jaar verlengd.
In 1995 wijdde Andries Hoekstra uit Arnhem een site op Internet aan de historische gebeurtenis. Het waren enkele pagina's met illustraties. Er kwamen onverwacht veel, vooral positieve reacties vanuit de hele wereld. Ze inspireerden om er mee door te gaan. Het Amerikaanse computerblad PC Computer Magazine vermeldde het werk bij de beste sites van 1995. Vorig jaar kreeg Hoekstra van de zoekmachine Yahoo een eervolle vermelding. Intussen omvat de site rond 300 pagina's met (Engelse) tekst, foto's, kaarten, infografieken en geluidsfragmenten. Het materiaal wordt nog voortdurend uitgebreid en geactualiseerd. Er waren in 1996 65.000 bezoekers.


Andries Hoekstra vermeldt veel details over Slag om Arnhem

Alom waardering voor site over Market Garden

Door ANDRÉ HORLINGS

(13 september 1997) Wie op de welkomstpagina 'Operation Market Garden' aanklikt, wordt al gauw teruggevoerd naar Arnhem, op 17 september 1944. Het verhaal van de Slag komt in verschillende afleveringen op het beeldscherm, rijk geïllustreerd en helder toegelicht, aangevuld met foto's van hoofdpersonen en kaartenmateriaal, waarop bijvoorbeeld duidelijk te zien is hoe kwetsbaar de opmars naar Arnhem was, waar Duitse troepen lagen, waar de parachutisten landden en wat het hoofddoel was: de brug.
Het verhaal bevat tientallen links, waarmee details over de verschillende gebeurtenissen kunnen worden opgeroepen. Zo is onder meer een live reportage te beluisteren van verslaggever Stanley Maxted, die zijn verhaal afsluit met woorden die historisch werden: 'In years to come it will be a great thing for a man te be able to say: 'I fought at Arnhem''.
Het verhaal wordt afgesloten met een aantal sombere foto's, over de ravage bij de brug, lijken van soldaten, de verwoeste stad en krijgsgevangen militairen. Het vervolg voor Arnhem zelf - de evacuatie van de gehele bevolking, de plunderingen en de verwoestingen die op het nippertje nog werden aangericht tijdens de bloedige bevrijding in april 1945 - komt niet aan de orde. Aan het eind belooft Hoekstra de site uit te zullen breiden tot de hele operatie Market Garden.

Actueel

De pagina's worden voortdurend geactualiseerd, zo blijkt ook al uit een overzicht 'What's New' in het uitvoerige keuzemenu. Boekenlijsten worden aangevuld en opgesplitst in gespecialiseerde sectoren, verhalen van veteranen worden toegevoegd, de agenda van de huidige herdenking op het net gezet.In juli (1997) vermeldde Hoekstra de aankondiging dat Microsoft een strategisch spel heeft ontwikkeld met 'A Bridge Too Far' als titel. Blijkens de informatie kan de verovering van de vijf bruggen alsnog worden nagespeeld op de computer.

Kaart De vijandelijke posities op 17 september 1944 >

Het onderhoud gaat niet altijd van een leien dakje. In januari '96 al klaagde Hoekstra over de beperkte mogelijkheden bij zijn toenmalige provider, waardoor de pagina's uiterst traag ontvangen werden. Pas in juli dit jaar verhuisde hij naar een andere locatie. Maar bij het overzetten van de inhoud moesten talloze nieuwe codes worden ingevoerd om de site weer toonbaar te krijgen. Hier en daar zijn er nog steeds links die een 'error' opleveren.

Slachtoffers

Een van de links, die op het internationale bezoek veel indruk blijkt te maken, is de 'roll of honor'; de erelijst van gesneuvelde soldaten. Die omvat ruim 2200 namen, (waaronder van de Brit George Parkes; zie ook George heeft tenminste nog een naam), verdeeld over de rond vijftig eenheden waar zij deel van uit maakten. Uit de reacties blijkt dat sommige veteranen pas daar ontdekten dat de kameraad die ze uit het oog verloren waren in Arnhem om het leven kwam.
Uit het gastenboek blijkt een grote betrokkenheid. Superlatieven zijn niet van de lucht. ,,Mijn felicitaties voor uw fantastische werk''; ,,Een van de beste pogingen die ik op het Net heb gezien''; ,,Een site met excellente kwaliteit''; ,,Ik ben enorm onder de indruk''; ,,Gelukkig wordt de rol van de Polen niet vergeten''; ,,Wow! this is really good!''. Een Arnhemse emigrant in Tasmanië is blij met de informatie over zijn geboortestad. Een bezoeker uit Californië verhaalt uitvoerig van de zoektocht die hij ondernam naar luitenant Robert Lake, een neef van zijn moeder, die tijdens de operatie werd gedood. ,,Details waren niet bekend. In het Airborne museum bij Nijmegen vond ik zijn naam en in de eregalerij een model van zijn uniform. Ik ontdekte dat hij gewond raakte tijdens de gevechten en om het leven kwam toen zijn ziekenhuis in Sint Oedenrode werd gebombardeerd.'' Er zijn veel vragen om nadere informatie, die overigens vaak al op één van de pagina's te vinden is.
Hoekstra houdt ook de actuele ontwikkelingen bij. Zo werden op 7 juli bij Oosterbeek nog stoffelijke resten gevonden van een Britse parachutist, waardoor er nu nog 139 Britse soldaten worden vermist.

© Andre Horlings


Monumenten van de Slag bij Arnhem

(20 september 1997) Vorige week stond in deze rubriek een artikel over de pagina's die Andries Hoekstra wijdde aan Operatie Market Garden, die 53 jaar geleden plaatsvond. Een nieuwe site over hetzelfde onderwerp maakt een ronde langs de circa twintig monumenten die in en rond de Gelderse hoofdstad aan de Slag om Arnhem zijn gewijd.
Ook hier blijven de gevolgen voor de Arnhemse burgerbevolking buiten beschouwing. Zo blijkt het 'evacuatiemonument' aan de Drielse Rijndijk te staan; opgericht ter herdenking van de evacuatie van de overlevende soldaten over de Rijn in de nacht van 25 op 26 september 1944. Een dag later werd Arnhem ontruimd. (Het evacuatiemonument aan de Apeldoornseweg (zie hierna) is toegevoegd)
Veel minder bekend is dat de meeste bewoners de bevrijding elders af moesten wachten. Sinds drie jaar herinnert een gedenkplaat aan het begin van de Apeldoornseweg (link in vorige alinea) aan deze gebeurtenis.Aan deze evacuatie is een boek gewijd, ’Arnhem Spookstad’, waarvan de tekst inmiddels ook op Internet te vinden is.


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola