Presentatie boek over 'familiegeheim'

'Den Haag' strafte opa Hans Goedkoop voor loyaliteit aan Indië

Door ANDRÉ HORLINGS

(27 juli 2012) Het was donderdag tropisch warm op het landgoed Bronbeek in Arnhem, het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum dat al sinds 1863 veteranenzorg verleent, met specifieke aandacht voor het Indische verleden. Daar werd herdacht dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) 62 jaar geleden opgeheven werd.

Maar het was niet uitsluitend een nostalgische terugblik op tempoe doeloe, ‘de tijd van vroeger’. Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop, zelf ‘derde generatie Indisch’, maakte tijdens een mini-symposium na afloop van de herdenkingsplechtigheid duidelijk dat er wellicht andere tijden aangebroken zijn.

Volgens hem zal de geschiedenis opnieuw herschreven worden, door wetenschappers met genoeg afstand van de gebeurtenissen om er nieuwsgierig naar te worden en open vragen te stellen die tot nu toe niet beantwoord konden worden. Dat was zijn conclusie nadat hij was gestuit op een ‘familiegeheim’ dat zich maar moeizaam liet ontsluieren. Zijn opa, generaal-majoor Van Langen, die in 1948 Soekarno gevangen had genomen en, toen Nederland in 1949 door de Verenigde Naties werd gedwongen ‘Indië’ over te dragen aan de nieuwe republiek Indonesië, als ‘ laatste man’ Djokjakarta verliet, was na terugkeer in Nederland vernederd. In de kracht van zijn leven zat er geen nieuwe functie in. Hij bracht het niet verder dan adviseur bij de brandweer.

Opa Van Langen

Hans Goedkoop: Ik was me daar, ook als historicus, niet van bewust, totdat de regisseur van ‘Andere Tijden’ zes jaar geleden aan me vroeg: is je opa niet Van Langen? Hij liet me een video zien: Nederlandse troepen ontruimen Djokja.

Djokjakarta in afwachting van de overdracht, de Nederlandse vlag wordt gestreken, de troepen marcheren voor het laatst langs hun commandant – generaal-majoor Van Langen.

Goedkoop werd door de film keihard geconfronteerd met zijn Indisch verleden. ‘Wat had mijn opa daar gedaan? Ik had het me eigenlijk nooit afgevraagd. En niemand die het wist’.

Mijn moeder kende de film niet. Wist niets. ‘ We hadden het daar niet over. Het was zo lang geleden. We moeten het laten rusten. Je verandert er toch niets aan’. Er ging een golf van herkenning door de zaal.

Ik kreeg het gevoel dat er iets gebeurd was in Indië. Mijn moeder noemde de naam van Westerling. Er waren veel vragen. Waarom wisten we niets?

De laatste man

Het was voor Goedkoop aanleiding voor archiefonderzoek, dat aanvankelijk nog meer vragen opwierp. Het resultaat is een ‘ingewikkeld verhaal’, dat de historicus uitlegt in een boek, De laatste man, dat in Bronbeek weliswaar werd gepresenteerd maar dat pas na 14 augustus in de winkel ligt – de dag waarop de gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië worden herdacht. Wat Westerling betreft wil hij kwijt dat het niet ging om diens bloedige optreden, maar ‘wel grond was voor heibel met de Haagse politiek’.

Het onderzoek maakte Goedkoop duidelijk dat zijn opa ‘niet goed lag in Den Haag’ en dat sommige politici echt van hem af wilden. Dat wordt echter weer tegengesproken door het feit dat hij op 25 juli 1950, bij de opheffing van het KNIL – ‘wat we vandaag herdenken’ - benoemd werd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor moedbetrachting - geen geringe onderscheiding. Daar bestaan beelden van: 6 seconden. De gedecoreerde staat erbij als een boer met kiespijn.

Op 27 juli 2012 gepubliceerd op Historiek.net


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola