Dat het mobieltje nauwkeurig verraadt waar iemand zich op een bepaald moment bevond, mag algemeen bekend worden verondersteld. Via de provider is voor 'bevoegden' te achterhalen met wie wanneer contact wordt gelegd. Via Twitter kunnen de dagelijkse bezigheden nader worden toegelicht. De Duitse parlementariër Malte Sptz (Die Grünen) gaf een half jaar electronische gegevens aan het weekblad Die Zeit, die een reconstructie maakte van een half jaar electronisch gedrag. Er blijft bijzonder weinig geheim.

Die Zeit reconstrueert half jaar electronisch leven van Duitse parlementariër

Het verraad van het mobieltje

Door ANDRÉ HORLINGS

(27 maart 2011) Malte Spitz (26) is lid van De Groenen in het Duitse parlement en een intensief gebruiker van de moderne electronica. Een uitdraai van zijn belgedrag tussen september 2010 en februari 2011 telde maar liefst 35.831 regels en ook gebruikt hij SMS en Twitter.

Dat belgedrag was trouwens niet zo gemakkelijk te achterhalen. Spitz moest Deutsche Telecom voor de rechter slepen om de data over zichzelf in te mogen zien. Intussen hebben overheidsinstanties in die data vrije toegang.

Spitz gaf zijn electronische gegevens aan het Duitse weekblad Die Zeit, die een verbluffende infographic samenstelde, waarop - op enkele lacunes na – vrijwel van minuut tot minuut valt na te gaan waar Spitz zich op dat moment bevond, hoe vaak hij belde of SMS’te en welke tweets hij verzond:

Privacy

Klik op infographic voor origineel van Die Zeit

Op de infographic is te zien waar Spitz zich op de gekozen datum bevond. Rechts staat zijn programma van de dag, het aantal uitgaande en ontvangen telefoontjes en SMS’jes en wat hij heeft getwitterd. Onder de kaart is te zien welke reizen hij maakte met welke plaatsen van oponthoud; met ‘Geschwindigheit’ is de snelheid te regelen. In de grafiek eronder kan elke datum worden aangeprikt; Spitz bracht oud-en-nieuw bijvoorbeeld in Frankfurt door.
De lijst van Spitz, vatte Trouw samen, komt neer op gemiddeld 200 positiebepalingen en andere gegevens per dag. Die Zeit heeft niet álle gegevens uit de database gebruikt. De telefoonnummers waarnaar Spitz belde of waarvandaan hij werd gebeld, zijn uiteraard wel bewaard door de maatschappij, maar niet weergegeven.
De productie van Die Zeit maakt wel heel erg duidelijk hoeveel gegevens over een burger belbedrijven, en dus ook overheden, beschikbaar hebben voor controle.
Voor parlementariërs, en onder meer journalisten, die niet altijd bekend willen laten worden met wie ze waar en wanneer contact hebben, zegt Trouw, lijkt het tijd te worden om naar een leven zonder mobieltje te streven.

Naar aanleiding van de publicatie heeft de Tweede Kamer zich bezorgd getoond over de opslag van belgegevens. Het was overigens niet de enige Kamervraag over privacy. Maar voor de overheid is het niet genoeg: die wil ook een centrale database voor vingerafdrukken, terwijl (ook) daar misbruik op de loer ligt.

Dit verhaal werd op 27 maart 2011 gepubliceerd op Krapuul.nl



DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola