De zwakke euro heeft in het overgrote deel van West-Europa maar weinig merkbare gevolgen, afgezien van de steeds duurder wordende benzine en het feit dat vakantiereisjes naar Engeland en de Verenigde Staten zo langzamerhand onbetaalbaar dreigen te worden. Maar de Europese exporteurs wrijven zich verheugd in de handen.

Steeds zwakkere euro maakt shoppen in Oxford Street peperduur

Door ANDRÉ HORLINGS

(28 april 2000) In het eurogebied - Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Finland - liggen de onderlinge koersen vast in verhouding tot de euro, die in Nederland 2,2037 gulden kost. Voor een Duitse mark, Franse franc of Portugese escudo betaal je morgen hetzelfde als een jaar geleden. Meer dan 85 procent van de handel vindt plaats binnen de eurolanden. Salarissen, pensioenen, koopkracht en spaarrekeningen - zelfs als ze zijn uitgedrukt in euro's - worden door de koersvermindering niet of nauwelijks beïnvloed.

EuroKoers De geschiedenis van de (koers van de) euro trn opzichte van de dollar (History of Euro) > Nu? >

Dat wordt anders zodra de resterende 15 procent in zicht komt; het buiten(euro)land, inclusief Groot-Brittannië, want dat land bleef vooralsnog buiten de Europese Munt Unie (EMU). De euro 'zweeft' ten opzichte van buitenlandse valuta, maar het is vooral een glijvlucht geworden. De Amerikaanse dollar kostte op 4 januari 1999 ƒ 1,86 en stond een jaar later op ƒ 2,14, terwijl er eergisteren maar liefst ƒ 2,39 voor moest worden betaald. Het Britse pond klom in diezelfde periode van ƒ 3,08 via ƒ 3,50 naar ƒ 3,78. Gezellig shoppen in Oxford Street in Londen is langzamerhand alleen nog weggelegd voor zeer welgestelde Europeanen; een reisje naar Amerika wordt een peperduur avontuur.
Omgekeerd is het voor veel Amerikanen weer aantrekkelijk om de grote plas over te steken en de `tulips from Amsterdam' te bewonderen, terwijl de altijd dorstige Britse voetbalsupporters zich tijdens Euro 2000 goedkoop vol kunnen laten lopen met alle mogelijke gevolgen vandien.
De zwakke koers van de euro heeft ook gevolgen voor de internationale handel. Dat is al duidelijk te merken in de benzineprijs, want olie wordt in dollars betaald. De koopkrachtvermindering door de duurdere benzine wordt echter weer gecompenseerd door florissante exportcijfers. Europese artikelen worden voor het buitenland goedkoper, zodat de export groeit. Het Centraal Planbureau heeft becijferd dat een daling van de koers van de euro met vijf procent een extra economische groei van 0,2 tot 0,3 procent betekent. Maar in Groot-Brittannië dreigen massale ontslagen, omdat fabrieken hun dure producten aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.

 



DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola