'Annie Cactus' moeder van duizenden kleurrijke planten

Een prikkelende Oase

Door ANDRÉ HORLINGS

(29 juni 1999) Na de rondleiding door de kas hebben de bloemetjes en de bijtjes geen geheimen meer. Anny van der Meer doorbreekt persoonlijk de taboes door met een penseeltje stuifmeel van een bloeiende cactus naar de stamper van een andere over te brengen, net zoals insecten dat doen. De bloem sluit zich. Er zal een appeltje ontstaan dat uitgroeit tot een nieuwe vrucht.

Anny laat zich liever 'Anny Cactus' noemen. Twintig jaar geleden werkte haar man Bert als electromonteur bij een cactuskweker in het Westland. ,,We wisten niet beter dan dat het groene planten met stekels waren. Maar de werkelijkheid bleek heel anders. In zijn kas was het een kleurenpracht. Cactussen van allerlei soorten: groot en klein; dik en dun; zwart, geel, blauw; van alles. Dat was aanleiding om met een hobbykas te beginnen. De sla en de tomaten gingen er uit; er kwamen cactussen voor in de plaats. Ze kwamen op als haren op een hond. We besloten er mee door te gaan; van het vakantiegeld van 2000 gulden kochten we zaad. Bert bleef z'n werk doen; ik verzorgde de planten.''
Sinds zeven jaar bezitten ze een Handelskwekerij voor Cactussen in Ruurlo. Met succes, vertelt ze trots, want Bert won vorig jaar november als 'beste cactuskweker in Nederland' de hoofdprijs op de Internationale Bloemenvaktentoonstelling in Aalsmeer. Maar eveneens met zorgen. ,,Want de concurrentie met het buitenland is moordend. Zuidelijke landen hebben het voordeel dat ze buiten kunnen kweken. Bovendien krijgen ze subsidie. Wij kunnen daar alleen maar kwaliteit tegenover stellen. We hebben de handel afgestoten en gaan verder met publieksverkoop. Dat betekent ook dat we meer naar buiten treden. Als 'Cactus Oase' 2009: intussen een 'familiepretpark'), met rondleidingen door de kas en een unieke tentoonstelling, workshops waarbij duidelijk wordt gemaakt waarop gelet moet worden bij het kweken van cactussen en een vragenspel voor kinderen met als prijs een.... cactus. Eventueel in combinatie met activiteiten in de omgeving: Pannenkoekboerderij 'De Heikamp' organiseert huifkartochten en bezit het grootste doolhof van Nederland. En we doen mee aan de Tour des Chats; een grensoverschrijdende, kunstzinnige, culturele en toeristische katten(zwerf) tocht door Achterhoek, Liemers en Munsterland.''

Doornloze Christusdoorn

Anny Cactus

De kleurenpracht in Cactus Oase. (Familiepark Cactus Oase) >

Het is warm in de kas, een graad of 28; een stukje tropisch Nederland. De rondleiding begint bij de couveuse: een uitstalling van honderden babycactusjes, in grootte variërend van een speldenknop tot een centimeter. Anny Cactus wijst ook op een piepjonge schildpadrug, die we elders in de kas vaker tegenkomen. Een exemplaar van negen jaar oud ziet er inderdaad uit als een schildpadschild. Ook opvallend zijn de 'levende stenen', al gaat het om bewegingloze exemplaren die eveneens tot de familie van de succulenten behoren. Duizenden cactussen passeren de revue, in alle maten, soorten en kleuren.
Ze toont een 'Doornloze Christusdoorn'; de euphorbia geroldii. Een wat inconsequente naam, maar de cactus ziet er nu eenmaal net zo uit als de bekende mét de doornen. ,,Deze stamt uit Madagaskar. Het was de enige bekende op de wereld. Daar komt de rest uit voort. Het is de eerste en tot nu toe enige in Nederland. Wij hebben de rechten voor de kweek gekocht.'' En ze wijst op de melocactus, een meloenplant met een rode 'bolhoed', die pas na acht jaar begint te ontstaan; dit exemplaar is nog vijf jaar ouder. Het kweken van cactussen blijkt allesbehalve haastwerk.
Tijdens de rondleiding komt een vrouw een stekje brengen van een 'roodbloemige vetplant'. Ze mag in ruil een wit exemplaar uitzoeken.

Koningin van de Nacht

De 'Oase' bevindt zich in een hoek van de kas. De expositie van cactussen met een grote variëteit, opmerkelijke variaties, rare en leuke gedrochten en bescheiden en uitbundige vormen, is de grote trots van Anny en Bert van der Meer. ,,Sommige exemplaren zijn meer dan vijftig jaar oud. Verder is alles eigen kweek. Toen we begonnen waren er weleens afwijkelingen; exemplaren die er anders uitzagen dan hoorde. In het Westland worden zulke planten verwijderd en weggegooid, maar dat laatste ging mij te ver. Ik heb ze bewaard en ben verder mee gaan kweken. Nu zijn ze uitgegroeid tot heel opmerkelijke exemplaren; vaak een lust voor het oog.''
Dat geldt - eerlijk gezegd - niet voor de selenicereus grandiflorus; de 'Koningin van de Nacht'. De slungelachtige cactus heeft sliertige planten vol stekels. Maar de schitterende bloem komt hooguit éénmaal per jaar tot bloei, slechts enkele uren in een nacht. 'Wat heeft zij een prachtige kleur, zo'n heerlijke vanillegeur', legde Anny Cactus het verschijnsel vast in een gedicht. 'De andere morgen is zij op. Er is slechts een verwelkte bloemknop'. De Cactus Oase verwacht dat wonder aan het eind van juni. Voor de bijtjes en de bloemetjes betekent dat haastwerk.


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Publicaties: Artikelen en features | Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola