Francisco van Jole publiceert zijn ‘herinneringen aan een dot-com’ op internet

BitMagic huiveringwekkende reality-soap

Door ANDRÉ HORLINGS

Francisco van Jole (niet altijd) live op internet >

(1 maart 2001),,Het vreemde is dat vrijwel iedereen die met die wereld in aanraking komt ervoor valt en merkwaardig gedrag gaat vertonen. Plots accepteren ze de meest baarlijke nonsens. Alsof ze besmet zijn geraakt. Als door een virus.''

Twee jaar na zijn opmerkelijke vertrek in januari 2000 bij BitMagic, nauwelijks een half jaar na de 'startup' van zijn geesteskind, publiceert journalist Francisco van Jole zijn persoonlijke 'Herinneringen aan een dot-com' op internet. Het is een vernietigend ooggetuigeverslag uit de wereld van de Nieuwe Economie, die intussen al veel aan glans en glitter verloren heeft. Sinds 1 februari zijn veertien hoofdstukken verschenen, waarin van een chronologische opbouw geen sprake is. Elk op zich leveren ze opzienbarende stukjes op van een legpuzzel, die uiteindelijk zal samenvallen tot een huiveringwekkende reality-soap.

BitMagic

In september 1998 verbijsterde Van Jole vriend en vijand met de mededeling dat hij na drie jaar zou gaan stoppen met zijn 'Daily Planet', een dagelijkse onlinekrant met interessante links en nieuwtjes over internet en 30.000 abonnees. Daarmee raakte internettend Nederland, dat nog maar net op gang kwam, één van zijn belangrijkste informatiebronnen kwijt.
In juni 1999 werd de reden duidelijk: Van Jole startte, samen met zijn voormalige Planet-collega's Michiel Frackers (oprichter) en Erwin van der Zande (redacteur e-zine Shift) een dotcom-bedrijf, BitMagic.com. Het idee was abonnees elke dag, bij het starten van de computer, gratis te vergasten op grappige animaties en online spelletjes. De site zou worden gefinancierd door middel van reclamefilmpjes.
Maar nauwelijks een half jaar later vertrok Van Jole, na 'een conflict over de inhoudelijke koers van de site'; acht maanden later gevolgd door Van der Zande. De redenen van de tegenstellingen bleven tot nu toe onduidelijk, afgezien van het feit dat BitMagic tot nu toe niet het succes opleverde dat ervan werd verwacht.

Luchtballonnen

Van Jole kijkt met verbijstering terug op zijn ‘startup’. Hij laat weinig over van de trendy, nonchalante reputatie van de informatietechnologie, waar tot voor kort alles mogelijk leek. In Silicon Valley bleek geld het enige te zijn dat mensen bezighield. ‘Op enig andere gedachte kon ik ze niet betrappen’.
Met humor en sarcasme beschrijft hij het opblazen van luchtbalonnen. ‘Drie van de zes aanwezigen gaven leiding aan maximaal twee ondergeschikten. Niettemin werden ze Chief ‘dit’ of Chief ‘dat’ genoemd. Het deed me denken aan m’n eerste vakantiebaantje, waar twee mannen zich voorstelden als Chef Postkamer en Chef Archief. Beiden werkten alleen’.
Tussen Frackers en Van Jole komt het nooit meer goed. Hij heeft zich voorgenomen de naam van zijn voormalige chef bij Planet Internet, die door hem zelf bij BitMagic werd binnengehaald, ‘nooit meer uit te spreken’. Hij duidt hem aan met ‘de Leider’ en tekent de sfeer met ‘De Leider was nooit echt afwezig. De opluchting die er heerste over het feit dat deze week niemand verbaal afgeranseld en vernederd zou worden, werd tenietgedaan door het besef dat het slechts uitstel van executie betrof’. Frackers noemt de verhalen ‘gelul’, maar toont begrip voor de vorm: ,,Als hij de zaken bij naam had genoemd, had’ie een schadeclaim aan z’n broek gehad waar je koud van wordt.’’
Blink

Miljonair

Van Jole houdt zichzelf niet buiten schot. ‘Ja, ik geloofde de Leider als hij zei dat we allemaal miljonair zouden worden. Dat is op zich raar, want geld kan me eigenlijk niet zo vreselijk boeien. Op het laatst was het zelfs de enige strohalm. Alles was alleen nog maar te verdragen vanuit het idee dat naderhand de beloning zou volgen in de vorm van puissante rijkdom’.
In elk geval wordt duidelijk waarom Van Jole, die terecht wordt beschouwd als trendsetter in het Nederlandse internet, in recente commentaren op radio en tv de actuele problemen in de Nieuwe Economie vaak zo cynisch benadert: ‘Als ik naar die wereld kijk, reconstrueer wat er gebeurd is en observeer hoe het er nog steeds aan toe gaat, wat het met mensen doet, dan kan ik dat alleen maar verklaren in termen van een soort virus, waardoor iedereen merkwaardig gedrag gaat vertonen.’

Wordt vervolgd.

Het boek, 'Blink - Herinneringen van een dot-com', verscheen later in 2001 bij uitgeverij Meulenhoff (126 pag., paperback). Het manuscript werd van het internet verwijderd.


Nederland subsidieert ICT-industrie in VS

Subsidie van het ministerie van Economische Zaken, bedoeld om de werkgelegenheid in de Nederlandse ICT-industrie te stimuleren, kan zonder problemen worden doorgesluisd naar buitenlandse bedrijven.

Dat onthult journalist Francisco van Jole in een publicatie over zijn geesteskind BitMagic, waar hij begin 2000, een half jaar na de introductie, met ruzie weer vertrok. Van Jole publiceert op het ogenblik zijn herinneringen aan dit dotcom-avontuur op internet.
De subsidie werd, als blijk van kredietwaardigheid, in de strijd geworpen toen BitMagic in de VS op zoek ging naar financiers. ,,De overheid wil zo de vorming van een soort Silicon Valley in ons land stimuleren’’, citeert Van Jole Michiel Fracken, die door hem consequent ‘de Leider’ wordt genoemd. ,,Dat geld moeten we besteden aan arbeidsloon. Het mooie is, dat nergens staat vermeld in welk land de arbeid plaats moet hebben. Dus we kunnen het ook gebruiken om jullie te betalen. Jullie werken immers ook voor ons.’’ ‘De Leider lachte, we lachten allemaal. De Amerikanen bulderden zelfs, al verdween de ongelovigheid niet helemaal van hun gezichten’.

 ANDRÉ HORLINGS OP INTERNET:
Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Het drama van de SS Pavon
Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola