twitter

@NL_indeoorlog: actualiteit 72 jaar geleden in tweets

De Tweede Wereldoorlog op Twitter

Door ANDRÉ HORLINGS

(29 mei 2012) Volg de Tweede Wereldoorlog op Twitter. Onzin natuurlijk. Die oorlog is meer dan 70 jaar oud, het is verleden tijd en twitteren bestond nog niet. Nee, maar het kan bijzonder leerzaam zijn om je met grote regelmaat te realiseren wat er precies 72 jaar geleden gebeurde, op net zo’n mooie lente/zomer/herfst of winterdag. Bas Gezelle ontdekte zo’n Britse site en besloot om er één voor Nederland te beginnen.

oorlogstweets Drie recente berichten; de eerste is van 28 mei 1940 en de volgende twee van van 25 mei >

16 mei

De NL pers wordt gelijkgeschakeld en valt onder toezicht van de Presseabteilung van Hauptabteilung Volksaufklärung und Propaganda.

De Duitse troepen krijgen een warm onthaal van Nederlandse nazi’s bij hun intocht in Amsterdam.

15 mei

De Duitse troepen krijgen een warm onthaal van Nederlandse nazi’s bij hun intocht in Amsterdam

Er komt verzet! De CPN wordt een ondergrondse verzetsorganisatie en Bernardus IJzerdraat (Schiedam) richt verzetsgroep De Geuzen op.

Een treurig moment. De Nederlandse capitulatie wordt door de generalen Winkelman en Georg von Küchler getekend in Rijsoord.

Het zijn vier tweets uit 15 en 16 mei 1940 via Twitter. Daar heeft @NL_indeoorlog een account geopend.

Initiatief

Het is een initiatief van Bas Gezelle, die er in april een chronologisch twitter-account over opende: Beleef de Tweede Wereldoorlog realitime op Twitter. Hij is van plan dat ‘tot het eind van de oorlog’ vol te houden.

Ik merkte dat het het volgen van relevante actualiteiten – en geschiedenis-accounts rondom 4 en 5 mei geen zoden aan de dijk zette. Toen ben ik gaan meeliften op het geniale account @RealtimeWWII en Nederlandse tweeps die hierover twitterden gaan volgen.
In januari 2012 berichtte hij daar al enthousiast over: het leek de wereld in oorlogstijd, alsof je er midden in zit.

Ik ben al vanaf jongs af aan gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, maar de updates zijn echt te gek. Op exact de datum en tijd van een specifieke gebeurtenis wordt er een update gedaan. Zo ontstaat er ”real-time” verslaggeving van de Tweede Wereldoorlog. Tweets vanaf de frontlinie. Naast tweets met alleen tekst worden er soms ook historische foto’s bij geplaatst om de update te duiden.
Begin april startte hij de Nederlandse versie. Het zijn de berichten die exact 72 jaar geleden actueel waren, overigens wel opgesteld met ‘de kennis van nu’. Dat het plan van 24 mei 1940 om werklozen naar Duitsland te sturen ‘het begin van de plundering was’ zal men zich toen bijvoorbeeld nog niet hebben gerealiseerd.

Positief

Een van de enthousiaste reacties was van Herman Couwenbergh op Twittermania:

Ik vind zoiets erg mooi en zie mogelijkheden voor scholieren die die periode op dit moment leren. Het geeft een beeld van hoe de verschillende stappen de ontwikkelingen in gang zette, zeker als je het met de Britse variant tegelijkertijd volgt. Voeg daar de digitale versie van Lou de Jongs standaardwerk ‘Nederland in de Tweede Wereldoorlog’ bij en je hebt als docent of student een perfecte wederbeleving van De Wereldoorlog 2.0.
Op 29 mei 2012 gepubliceerd op Historiek.net.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola