Vroeger was beleggen een bezigheid voor de zeer kapitaalkrachtigen, die tussen het couponnetjes knippen door zich elke dag door stapels financiële informatie worstelden om uiteindelijk tot een afgewogen keuze van koop of verkoop te komen. In de afgelopen jaren slaagden banken en andere financiële instellingen er in, geholpen door een uitstekend beursklimaat, beleggen populair te maken. In toenemende mate krijgen ze echter concurrentie van het internet, waar een overvloed aan beurskoersen, financiële informatie en prijsvergelijkingen heet van de naald beschikbaar is.

Banken, analisten en astrologen staan in de rij om beleggers van advies te dienen

Rijk worden via het internet

Door ANDRÉ HORLINGS

(15 mei 2000) ‘Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Deze waarschuwing is, zoals het tandenborsteltje bij snoepgoed, verplicht bij elke tv-reclame die de consument moet verleiden zijn geld via de beurs te beleggen. Op snoepbeluste kleuters en adspirant-beleggers maakt de boodschap weinig indruk. De tandjes hebben nog geen gaatjes en de koersen gingen de afgelopen jaren alleen maar omhoog, met incidenteel een dipje. De vrije val van Baan en WorldOnline vormden de uitzonderingen die de regel bevestigden.

Beleggen is in, maar de weg naar de absolute rijkdom ligt bezaaid met voetangels en klemmen. Banken en financiële instellingen slaagden er de afgelopen jaren in beleggen populair te maken. Hun adviseurs, effectenmakelaars en andere medewerkers helpen belangstellenden de weg te vinden door het financiële doolhof. Ze bemiddelen, adviseren, handelen op bestelling en bieden een groeiende variëteit aan beleggingsfondsen aan, in ruil voor provisie.
Maar in toenemende mate ondervinden ze concurrentie van het internet, waar het aantal sites met financiële berichtgeving, ‘real time’-koersinformatie, beleggingsadviezen en vooral ook: prijsvergelijkingen zich voortdurend uitbreidt. Doe-het-zelven op de beurs wordt steeds verleidelijker.

Doe het zelf?

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Beleggen is een vak apart. Er zijn flinke koerswinsten te behalen, maar dat kan ook tegenvallen. Vraag maar aan oude aandeelhouders van Baan of nieuwe van WorldOnline.
Er is zoveel informatie beschikbaar dat het langzamerhand niet meevalt om door de bomen het bos te zien. Enig inzicht kan geen kwaad, en daar bestaan (gratis) cursussen voor. Banken en financiële instellingen zijn graag bereid te adviseren . Het zou echter weleens kunnen blijken dat een groot deel van de beleggers geen behoefte heeft aan advies en liever anoniem of zelfs tegen beter weten in een gok(je) waagt, zonder welwillend of wantrouwend door persoonlijke adviseurs op de vingers te worden gekeken. Los van het resultaat is dat in elk geval goedkoper en de computer zal niet geërgerd reageren als je een order voor de zesde keer die dag wilt wijzigen.

Zelfs astronomie

Het internet wemelt van de tips, variërend van uitvoerige bedrijfsbeschouwingen tot aanbevelingen in verband met stand van zon, maan, sterren en planeten. Het Financieele Dagblad levert het nieuws heet van de naald; voor abonnees inclusief een omvangrijke databank. De siteDe Beurs geeft de koersen ‘real time’, terwijl ze bij de AEX zelf nog een kwartier achterlopen. Je kunt je laten leiden door doorwrochte analyses van de 25 AEX-fondsen van ABN-Amro, andere beursspecialisten, de anonieme doemdenker Crash Forecaster of zelfs een astronomisch beursbericht: de AEX staat tussen 12 en 15 mei ‘top’, maar gaat de 19e weer onderuit. Hoe wankel voorspellingen echter kunnen zijn blijkt uit de site ‘Cybercowboys en Tulip-handel’


Aspirant-beleggers kunnen 'droogzwemmen' op website Bèhr de Ruiter

Resultaten 'kenners' vaak pover

Door ANDRÉ HORLINGS

GermanStocks Webcam van de beurs in Frankfurt (Duitsland) >

AEX-specialist Bèhr de Ruiter heeft één van de aardigste websites op het internet waarmee leken wegwijs kunnen raken in het doolhof van het beleggen. De zeer gevarieerde inhoud geeft helder en duidelijk uitleg over de werking van de AEX, het historische beursverloop van alle Nederlandse aandelen tot een jaar terug, een overzicht van beleggingsstrategieën, de laatste ontwikkelingen inclusief een overzicht van de grootste stijgers en dalers en een kostenvergelijking van de verschillende bemiddelaars. Voor wie dat niet genoeg is zijn er nog rond 300 verwijzingen naar andere sites over effecten: koersen, beleggingsbureaus, tips, indices, beurzen, enzovoort.

Hoe lastig beleggen kan zijn blijkt uit zijn overzicht van ‘aanbevelingen van vaklui’ die elk op zich proberen eigen theorieën te gelde te maken. Ze variëren van het aanschaffen van een pakketje aandelen en afwachten wat die gaan doen tot actieve handel volgens een bepaalde logica.
Zo belegde FEM De Week op 4 april één miljoen gulden (€ 453.780.20), dat afgelopen donderdag was gegroeid tot € 472.366.55. Winst: € 9123.21, na een verlies van ruim € 12.000 twee weken geleden.
De gemiddelde koers van een pakket aandelen dat op 3 januari door beurskenners in de actualeitenrubriek Nova werd samengesteld groeide tot afgelopen donderdag van € 664,20 tot € 688.09; een winst van € 24,22. Maar een soortgelijk pakket van een jaar eerder had ondanks de enorme koerswinsten van 1999 intussen een voordeel van exact 11 (euro)cent opgeleverd.
En Nieke en Fleur, economiestudentes die de afgelopen drie maanden stage liepen bij een financiële instelling in Amsterdam en meteen ook maar een beurspagina begonnen, belegden op 14 februari € 5000 in een ‘studiebeurs’. Ze hadden leuke dingen kunnen doen van het verlies bij vertrek eind april van € 440,50.
Dan doen de aandelen die sinds 2 januari 1996 in de ‘oude sok’ zitten van beleggingsspecialist J.G. Post het beter: een ruime verdubbeling van de beurswaarde, van € 224,73 naar € 611.79 nu, maar daar deden ze wel ruim vier jaar over.

Droogzwemmen

Bijzonder aardig en ook wel zo veilig is de mogelijkheid bij Bèhr om ‘droog’ te leren zwemmen met een ‘persoonlijke’ nep-portefeuille. Die kan geheel naar eigen inzicht worden samengesteld, uit Nederlandse of buitenlandse effecten van allerlei aard; het historische koersverloop tot en jaar terug kan moeiteloos worden opgeroepen. Een handig schuifmenu brengt elk gewenst aantal effecten naar keuze naar de ‘persoonlijke portefeuille’; het maakt niet uit hoeveel ‘geld’ ermee gemoeid is. Bovendien is het mogelijk om tot zestien variaties tegelijk uit te proberen.
De totale waarde van het pakket wordt in euro’s en guldens weergegeven; winst- of verlies schommelen mee met de slotkoers van gisteren. Cookies zorgen ervoor dat de informatie bewaard blijft, zodat de gegevens elk moment kunnen worden geraadpleegd.
Zo kan je met het pakket aan het ‘werk’: reageren op actuele ontwikkelingen, veelbelovende tips uitproberen, bijkopen, verkopen, laten staan; zelfs worden van transacties de bankkosten vermeld. Op die manier is uitstekend inzicht te verkrijgen in het reilen en zeilen van de beurs en van het effect van eigen handelen.
De uitverkoren aandelen naar keuze kunnen natuurlijk een schot in de roos blijken te zijn, en dan is het jammer dat de winsten bestaan alleen op papier bestaan. Aan de andere kant kunnen beleggers zo ook een gokje wagen dat ze zich in werkelijkheid nooit zouden kunnen veroorloven.ANDRÉ HORLINGS OP INTERNET:
Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Het drama van de SS Pavon
Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola