Utrecht-totaal

In het stadhuis van Utrecht werd op 11 april 2013 het schilderij onthuld dat kunstenares Semiramis Öner Mühürdaroglu vervaardigde van de ondertekening van de Vrede van Utrecht, op die dag precies 300 jaar geleden. Een kleine week eerder, toen alleen nog een detail van het schilderij beschikbaar was, wijdde Historiek.net er een voorpublicatie aan.

Turkse kunstenares gefascinerd door poldermodel

Diplomaten Vrede van Utrecht
opnieuw verenigd op schilderij

Door ANDRÉ HORLINGS

(5 april 2013) Driehonderd jaar na de plechtigheid zijn de gezanten weer verenigd. Zij ondertekenden op 11 april 1713 in het stadhuis van Utrecht de Vrede van Utrecht, die een eind maakte aan een eind twee eeuwen verwoestende oorlogen in Europa, waarin godsdienstvervolging en het streven naar politieke macht hand in hand gingen. Vandaag staan ze weer samen afgebeeld op een reusachtig schilderij van 5,10 bij 2,55 meter; groter dan de Nachtwacht van Rembrandt.

Semiramis < Semiramis Öner Mühürdaroglu aan het werk (Foto: Gemeente Utrecht)

De kunstenares, Semiramis Öner Mühürdaroglu (1956) - nee, geen geboren en getogen Utrechtse - heeft vier jaar in haar atelier gewerkt aan het grote, kleurrijke kunstwerk. De afgelopen maanden twaalf uur per dag, zeven dagen van de week; onder barre omstandigheden: in de vrieskou. Ze maakte het werk in het kader van Vrede van Utrecht 2013; een feest dat de hele zomer duurt. Het schilderij hangt in het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat; dezelfde plaats waar de Vrede werd ondertekend. Diplomaten van de landen die betrokken waren bij de vredesverklaring van 1713 zullen donderdag 11 april bij de onthulling aanwezig zijn.

Van de meeste vredesverdragen die ooit elders werden gesloten, is wel een schildering gemaakt, of later een historische foto. Maar van de ondertekening van de Vrede van Utrecht in 1713 is geen schilderij te vinden, terwijl er wel veel historische gegevens beschikbaar zijn van de vaak vooraanstaande deelnemers, inclusief portretten. Daarom gaf Stichting Oudaen, eigenaar van Stadskasteel Oudaen, gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Leenheren van het Sticht en de Stichting Vrede van Utrecht., de opdracht alsnog een schilderij te laten maken over de Vrede van Utrecht. Met het schilderij krijgt de stad een blijvende herinnering aan de belangrijke vredesonderhandelingen.

DePolignac De Franse afgevaardigde Melchior de Polignac onderhandelde 'bij u, voor u, zonder u', met een voor de Republiek teleurstellend resultaat >

De Franse gezant Melchior de Polignac, die in Utrecht de Republiek fijntjes liet weten dat hij onderhandelde "chez vous, de vous, sans vous" (bij u, voor u, zonder u) woonde enkele maanden in kasteel Oudaen. En voor de Republiek - dat bijvoorbeeld zijn macht op zee en de slavenhandel moest afstaan aan de Engelsen - waren de resultaten inderdaad teleurstellend.

Turkse kunstenares

De Utrechtse kunstenaar Semiramis Öner Mühürdaroglu heeft het kunstwerk geschilderd. Ze werd in 1956 geboren in Turkije. In 1984 kwam ze naar Nederland, samen met haar man, als politiek vluchteling. Ze had hoge verwachtingen over het land van de oude meesterschilders, waar vrijheid van meningsuiting en tolerantie als een belangrijk verworven cultureel erfgoed werden gezien. De Vrede van Utrecht ziet ze als het succesvolle ‘poldermodel’ van de Vrede . In Utrecht werden strijdende partijen in goede sfeer bijeengebracht om samen zonder gezichtsverlies tot een nieuw evenwicht te komen. Tot dan toe kwam vrede vrijwel uitsluitend via het slagveld tot stand.

Dat gegeven heeft de kunstenares vanuit haar eigen ervaring met veel liefde tot in het minieme detail in het schilderij uitgewerkt. Het schilderij ‘De Vrede van Utrecht in 1713’ is gemaakt volgens de oud-Hollandse, 17e en 18e eeuwse compositie- en portrettraditie. Semiramis heeft een wetenschappelijke achtergrond als chemisch ingenieur en gebruikteeuwenoude verfrecepten voor haar transparante kleuren die, laag over laag, een fabelachtige diepte creëren.

detail

Vrijgegeven detail van het schilderij van de ondertekening van de Vrede van Utrecht (Semiramis Öner Mühürdaroglu)

De diplomaten uit de landen die betrokken waren bij de ondertekening van het verdrag zijn geportretteerd op basis van historisch materiaal, afkomstig uit onderzoek door het Centraal Museum.Het zijn er in totaal 29. Ondanks de ernst op het gezicht straalt het werk door haar kleuren en details met een enorme kracht hoop en verwachting over de toekomst uit. Een touchscreen bij het gigantische werk geeft de bezoeker informatie over de afgebeelde figuren en objecten.

Video van interview met kunstenares Semiramis Öner Mühürdaroglu

Dit verhaal werd op 5 april 2013 gepubliceerd op Historiek.net

Details van het schilderij

detail

detail

detail

detail

detail

Meer weten:

Het schilderij ‘De Vrede van Utrecht in 1713’ is te bezichtigen van donderdag 11 april t/m zaterdag 21 september 2013, van 9.00 tot 17.00 uur, in het Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht. Gratis toegang.

Filmmaker Jan van den Berg maakt een film in de serie ‘Utrecht aan Zee’ die het werkproces en de achtergronden belicht van schilderes Semiramis Öner Mühürdaroglu.

Meer informatie: Vrede van Utrecht 2013ANDRÉ HORLINGS OP INTERNET:
Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Het drama van de SS Pavon
Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola