Wereldschokkende uitvinding wordt volgend jaar gepresenteerd

Geheimzinnig project houdt VS in de ban

Door ANDRÉ HORLINGS

(19 januari 2001) Is de wereld volgend jaar getuige een spiksplinternieuwe, revolutionaire vinding die de samenleving geheel op zijn kop zal zetten, of gaat het om een luchtballon? In elk geval heeft de Amerikaanse Havard Business School Press maar liefst een kwart miljoen dollar over voor de rechten van een boek over ‘IT’, waarover niet veel méér bekend is dat het handelt over een spectaculaire uitvinding en in 2002 moet verschijnen.

‘IT’, dat ook wel ‘Ginger’ (gember) wordt genoemd, is ontsproten aan het brein van de excentrieke en geniale uitvinder Dean Kamen (49). De enkele vooraanstaande industriëlen die door hem werden ingewijd betitelden de vinding als ‘revolutionair’ en ‘in staat een enorme sociale ommekeer teweeg te brengen’. Kamen relativeert de berichten en spreekt van een ‘ongelukkig, onbetrouwbaar lek’.

Lek

Het ‘lek’ ontstond doordat een samenvatting van het boek per e-mail terechtkwam bij Inside Magazine, een Amerikaans tijdschrift over de nieuwe economie. Het stuk bevatte citaten van een aantal ingewijden dat de vinding ‘de wereld zou gaan veroveren’ en dat het om ‘de belangrijkste startup uit de geschiedenis’ zou gaan. Ze beweerden dat ‘levens, steden en denkwijzen er ingrijpend door zouden worden beïnvloed’. Ze vroegen zich echter ook af of de bestaande wetgeving een hinderpaal kon vormen en vreesden dat de industrie er blokkades tegen op zou kunnen werpen.
Het boek wordt geschreven door Steve Kemper, die eerder naam maakte als journalist voor o.m. de National Geographic. Dat de uitgever $ 250.000 voor de rechten over heeft werd in de uitgeverswereld ‘wel erg veel geld’ genoemd ‘voor een product dat nog door niemand gezien, benoemd en uitgeprobeerd is’.

Wereldvreemd

Kamen staat bekend als een geniale, chagrijnige, excentrieke en wereldvreemde vrijgezel. Dat laatste wordt geïllustreerd met het feit dat hij tijdens een diner van het Witte Huis tussen Shirley MacLaine en Warren Beatty in kwam te zitten. Hij had van allebei nog nooit gehoord...
Kamen maakte naam als uitvinder van medische instrumenten zoals de draagbare insulinepomp. Vorig jaar nog presenteerde hij een rolstoel die in staat is trappen op te rijden. Hij bezit de National Medal of Technology, de hoogste Amerikaanse technologische onderscheiding.
De Amerikaanse pers stortte zich met gretigheid op ‘het mysterie’. Inside Magazine en ABC News wisten te onthullen dat John Doerr, één van de belangrijkste financiers van Silicon Valley, miljoenen dollars in het project heeft gestoken; eerder hielp hij multinationals als Netscape, Amazon, Excite en @Home van de grond.

Demonstratie

In zijn zeshoekige huis op een heuvel bij Manchester in New Jersey had Kamen ‘IT’ gedemonstreerd voor een uitgelezen gezelschap van industriële hotemetoten, waaronder Doerr, Steve Jobs (Apple) en Jeff Bezos (Amazon). De uitvinding werd in grote plunjezakken binnengebracht en er was niet veel meer dan een schroevendraaier voor nodig om hem in elkaar te zetten. ‘Oorgetuigen’ constateerden dat de demonstratie ‘dolle pret’ veroorzaakte; met name Bezos barstte uit in een hinnekend gelach. Volgens ABC wijst dat op ‘een hoge amusementswaarde, óf de uitvinding is zo briljant dat mensen niet begrijpen waarom ze niet zelf op het idee gekomen zijn’.

Streng geheim

Segway Uiteindelijk bleek het om de Segway te gaan >

Niemand van de ingewijden heeft tot nu toe méér dan een tipje van de sluier opgelicht. Kamen zei dat zijn vinding ‘een alternatief is voor producten die smerig zijn, duur, gevaarlijk en vaak frustrerend, vooral voor stadsmensen’. Jobs liet los dat ‘wie de machine ziet geen overtuigingskracht meer nodig heeft om er hele steden omheen te ontwerpen’. Kennelijk geschrokken van de reacties relativeert de uitvinder intussen het belang. ,,Het gaat om een veelbelovend project, maar niet iets dat wereldwijd tot opschudding zal leiden.’’ De conclusies noemde hij ‘pure speculatie’.


Amazon verkoopt 'm al...

"IT," also known as "Ginger," has not yet been released by its inventor, but we'll be glad to notify you by e-mail when we actually know what IT is and if IT will be available for purchase from Amazon.com. Price information not available. Simply enter your e-mail address and click Go!

Amazon verkoopt ‘m al >.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola