Internetsite Algemeen Dagblad gaat zich richten op breed publiek

Villa Media barstensvol journalistieke bronnen

Door ANDRÉ HORLINGS

(3 oktober 1998) Een telefoonnummer zoek je op in de telefoongids, een faxnummer in een faxgids, een postcode in het postcodeboek, de dienstregeling van al het openbaar vervoer via 0900-9292 en van de trein alleen in het spoorboekje, het tv-programma in een omroepgids en het laatste nieuws, de aankomst- en vertrektijden op Schiphol en de recente beurskoersen op teletext. Die hele bibliotheek is ook op internet te vinden, maar daarvoor dien je redelijk de weg te kennen tussen de miljoenen pagina's van het wereldwijde web. Zoekmachines helpen; er is een ruime keus. Er kunnen ook lijstjes worden aangelegd met handige adressen. Die zijn ook volop aanwezig.

Waarschijnlijk de handigste 'startpagina', zeker op het nederlandstalige internet, werd samengesteld door Ren de Vree van het Algemeen Dagblad. Sinds enkele jaren verzamelt hij de handigste links voor journalisten. Eerst op een enkele pagina; uiteindelijk verdeeld over een aantal rubrieken.
De gegevens werd niet alleen voor journalisten een vaak geraadpleegde bron. De hoeveelheid informatie heeft zich geweldig uitgebreid. Per onderwerp wordt naar verschillende bijbehorende sites verwezen, zodat bijvoorbeeld in de rubriek 'Juridisch' onder meer het internetadres van het Ministerie van Justitie als het Bureau voor Rechtshulp, het meldpunt Kinderpornografie, de Raad voor Rechtsbijstand en een juridisch woordenboek te vinden zijn. De AD-site werd interessant voor iedereen die een zoektocht op het internet wilde beginnen.
Villamedia < In 2009 is Villamedia het belangrijkste journalistieke naslagwerk voor nieuwsbronnen op internet en veranderde de Nederlandse Vereniging van Journalisten de titel van zijn blad De Journalist in Villamedia.

Ongetwijfeld blijft dat zo, maar sinds vorige week zijn de journalistieke links eruit verdwenen. Volgens De Vree wil het AD de website gaan richten op een breed publiek, in plaats van op een gespecialiseerde beroepsgroep. De persinformatie is overgeheveld naar een speciale journalistensite, Villa Media, die op 26 september 1998 door staatssecretaris Rick van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ten doop werd gehouden op de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De AD-site gaat verder als 'Internetverwijzingen', waarop het overgrote deel van de bestaande links gehandhaafd bleef, maar veel trefwoorden nu verwijzen naar bronnen van het Rotterdamse ochtendblad.

Journalistiek

Dat wil trouwens niet zeggen dat de journalistieke bronnenpagina niet interessant zou zijn voor niet-journalisten. Journalisten houden zich bezig met het verduidelijken van maatschappelijke verschijnselen in de breedste zin van het woord. De lezer kan een direkt betrokkene zijn, die nog veel meer wil weten van het nieuws dan krant, radio en televisie kunnen bieden.
De opbouw van Villa Media is nog in volle gang en op het ogenblik is de site nog ongeveer een kopie van de oude AD-pagina waaruit de meest triviale verwijzingen zijn verwijderd, met een andere opmaak.
De welkomstpagina begint met 'actuele links' en in de afgelopen week waren de eerste verwijzingen onder meer gewijd aan onderwerpen als de Duitse verkiezingen, de toekomstvisie van Shell, de Betuweroute en het complete Starr Report over Clinton en Lewinsky. Ook de 'handige links' worden vermeld, zodat postcodes, vervoersinformatie en telefoonnummers in een ogenblik kunnen worden gevonden. Wat betreft de actualiteiten kunnen bronnen als teletext, wereldomroep, persbureaus uit binnen- en buitenland en landelijke dagbladen worden opgeroepen. En wie wil weten wat de Phnom Penh Post in Cambodja meldt kan terecht bij het mondiale overzicht van Kidon's Media Link van alle(?) dagbladen die online verschijnen. Bovendien worden rond twintig 'dossiers' vermeld die door een reeks verschillende kranten werden gewijd aan opmerkelijke zaken als Sbrebrenica, Schiphol en de sneltram Utrecht-Nieuwegein; aanvulling met de Bijlmerramp ligt voor de hand.
De overige informatie in Villa Media is verdeeld over nog tien rubrieken: reizen/telecom, zoeken/journalistieke links, bedrijven/sectoren, radio/televisie, beeld/techniek, organisaties/hulpverlening, taal/spelling en varia met onderwerpen als kunst, songteksten, wetenschap en juridische bronnen. De totale inhoud is zeer omvangrijk en wie zichzelf op de site een beetje wegwijs wil maken komt er ongetwijfeld een reeks verrassende sites tegen waarvan het bestaan niet eens werd vermoed.
Dat geldt nog sterker voor de Internetverwijzingen, die meer consumentgericht zijn. Behalve de site van de Consumentenbond zijn daar - een volstrek willekeurige greep - duizenden pagina's op te roepen over recepten, tweedehands auto's, CD's, AEX, Euro, boeken, de Landelijke Oppascentrale en de Vereniging voor Vrouwenbelangen. Enzovoorts.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola