Noord-Korea: meer weten

Sinds mijn reis blijk ik besmet met het Noord-Koreavirus. Symptomen: veel lezen, van alles bekijken en volgen wat met het land te maken heeft. Het mapje ‘Noord-Korea‘ op mijn computer puilt uit. Het resultaat is dit uitgebreid reisverslag. Het virus blijkt besmettelijk; ik ken intussen meer belangstellenden met die afwijking. Hieronder een selectie van bronnen die meer over het land vermelden. De links zijn bovendien te vinden op https://horl.yolasite.com/noord-korea---meer-weten.php. Eventueel schiet Google te hulp.

Noord-Koreaanse tv live te volgen

Noord-Koreaanse televisie LIVE: DPRK-tv (KNCA Watch) | Reportages (wwiTV.com)

De Noord-Koreaanse televisie (KCTV) zendt uit over vier kanalen, die onder controle staan van de staat. Buitenlandse zenders zijn, behalve voor bijv. gasten in hotels, niet te ontvangen. (In mijn hotelkamer in Pyongyang stuitte ik op een uitzending va BBC World Service. Zodra ik begon te kijken verdween hij uit de lucht en was niet meer te vinden).

Eén kanaal is via KCNA Watch, een onafhankelijk nieuwskanaal dat vanuit Nieuw Zeeland de Noord-Koreaanse media volgt, ook live via internet te ontvangen. Het station is globaal in de lucht tussen 14.30 en 22.40 uur Koreaanse tijd; in de weekends al vanaf 08.00 uur. Dat is (zomertijd) tussen 07.30 (weekends 01.00) tot 15.30 uur in Nederland. Het is hier zeven (zomertijd) of acht uur (wintertijd) vroeger. Noord-Korea heeft geen zomertijd.

Een blik op een Noord-Koreaans televisieprogramma maakt onmiskenbaar duidelijk dat het verheerlijken van het regiem en dan met name van Kim Jong-un het belangrijkste doel van de staatsomroep is. Het programma omvat, naast reguliere rubrieken als (vooral binnenlands) nieuws en weer (mooi melodietje) vaak zwaarmoedige historische speelfilms, reportages over hard werkende arbeiders in schone fabrieken en archiefbeelden van de Kim-dynastie, afgewisseld met zang of muziek. Soms worden de bedrijven bezocht door Kim Jong-un die er zelf het hoogste woord voert en alles van de onderneming lijkt te weten en (daarom? waarvoor?) wordt gevolgd door een groep (meestal) mannen of militairen met notitieboekjes. Zie ook: Hoe kijk je tv in Noord-Korea (registreren).

Literatuur

Voor de kennis over Noord-Korea is een aantal recente naslagwerken onontbeerlijk. In romans komt het medogenloze regiem aan de orde, inclusief subtiele verwijzingen naar de dagelijkse werkelijkheid:

- Remco Breuker: De B.V. Noord-Korea – Een kernmacht in de marge (2018) Uitgeverij Prometheus.
- Casper van der Veen: De Kim-dynastie – Geschiedenis van Noord-Korea (2018) Uitgeverij Van Oorschot
- Eric Foley: De geheime erfenis - Hoe drie generaties christenen in Noord-Korea het belangrijkste in hun leven aan elkaar doorgaven (2012) Uitgeverij SDOK
- Max Hastiings: De Koreaaanse oorlog (2018) Uitgeverij Hollands Diep
- Adam Johnson: Gestolen leven (2012) . Uitgeverij Signatuur. Roman rond ontvoerde actrice (was specialiteit Kim Jong-il) speelt in verborgen gebleven wereld vol honger, corruptie, wreedheid, strafkampen en martelingen.
- D.B. John: Ster van het noorden (2018) Uitgeverij De Bezige Bij. Spectacuaire roman rond een ontvoering en over geheime strafkampen in Noord-Korea. Speelt deels in strafkamp 22 dat later gesloten is, nadat de directeur de wijk naar China had genomen.

Evenementen

Noord-Korea is dol op vaderlandslievende evenementen. Wij waren getuige van de Mass Games, maar waren niet welkom bij de militaire parade ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het land.

Militaire parade t.g.v de 70 verjaardag van de DPRK, 2018 (2.14.03) Opvallende choreografie
Mass Games 2018 (1.55.31)
Fakkeloptocht t.g.v. 70e verjaardag DPRK (0.42, Nu.nl)

Muziek

Noord-Korea biedt – vind ik – ‘verslavende’ muziek, waarvan veel via internet te vinden is. YouTube heeft als interessante/irritante eigenschap dat algoritmes ervoor zorgen dat een volgend muziekstuk waarschijnlijk (niet altijd!) ook in de smaak zal vallen, zodat de computer een jukebox wordt met een vaak verrassende programmering.

Smaken kunnen verschillen, maar mijn favoriet is Don’t advance, Night of Pyongyang
Het ‘tweede volkslied’, overigens ook in Zuid-Korea, is het 600 jaar oude Ariang, hier uitgevoerd door een koor dat vermoedelijke bestaat uit Noord-Koraanse gidsen.
De Moranbong Band is een alleen uit vrouwen samengesteld orkest, waarvan de leden door Kim Jong-un persoonlijk uitverkoren zouden zijn. De band speelt en zingt populaire en vaderlandslievende muziek. De video’s worden overal in Noord-Korea afgespeeld.
‘Een kleine selectie: National trots: My country is the best! | Kimilsungisme: This land's masters say | Een gevoelige lofzang op het leger: Soldier’s Road | Lofzang op de Koreaanse nucleaire mogelijkheden: Without a Break (2017) Met apocalypse voor de VS | Modern: Let’s study English
En: Concert 21 december 2012 (1.03.13) | Nieuwjaarsconcert 2018 (1.33.48, met ondersteuning | Concert for contributors satellite launch (53.52)
Nieuwe meidenband: Chong Bong Band (1.29.01) First concert
Vaderlandslievende liedjes: Ponchonbo Ensemble Met lichtbeelden
Muziekuitvoering kindertheater, zoals wij ook bijwoonden (hoofdstuk 9): Schoolchildren’s performance, 5 juni 2012 (1.17.28)

Geschiedenis

The Kim Dyasty: 1. Kingdom of the Kings (46.51) | 2. The Son of God 946.58) | 3. Nuclear Family (26.19) | 4. Rocketman (46.52) National Geographic. Nederlandse ondertitels (Met dank aan Bob Vos)
A Brief Historyy of North Korea in three minutes (3.13) Intelligencer
Korean War (1950-1953) (1.25.05) US Documentary
Korte, animatie: The Korean War (4.30) Patreon.com
Inside DPRK 1. Pyongyang and surroundings under Kim Il-sung and Kim Kong-il (40.05) | 2. North Korean countryside in the Kim Il-sung era (39.49)
Begrafenis Kim Il-sung, 8 juli 1994 (46.16)
Begrafenis Kim Jong-il (7.39) AP
The mausoleum of Kim Jong-il with his yacht, the train in which he died and all his ewards (12.12) Stimme Koreas

Reisverslagen

Michale Palin in Noord-Korea, deel 1 | deel 2
Jan Tuyp (fotograaf): Our days in the open prison of Kim Jong-un (38.55) Nederlandse toelichting et kritisch commentaar
The Land of Whispers (58.12, 2013)

Propaganda

Where are you, my dear general, Onderdeel van opera, geschreven door Kim Jong-il. | Uitvoering Militair koor | Aan dit fragment is het naionaal weksignaal ontleend.
Legerkoor: Peace is our bajonet(Eng. Ondertitels)
Lied over hereniging met foto Kim Jon-il en Kim Il-sung in de sneeuw: Reunification
Leader, just issue the Order, waar op 1.51 in de DMZ de Zuid-Koreaanse vlag wordt neergehaald (Eng. Ondertitels).

Actueel

North Korea Today News and more everyday (YouTube)
Laatste nieuws over Noord-Korea Nu.nl
Podcast: K-Pod, De Korea Podcast o.l.v. Remco Breuker, Leiden Asia Center

Terug naar Inhoud


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | World Webcam Monitor | 100 jaar Apeldoornse Courant
Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola