De macht van de consument groeit, mede dankzij het internet. 'Vaste' prijzen zijn wettelijk verboden; 'adviesprijzen' worden nauwelijks meer geadviseerd. Webwinkels, prijsvergelijkingssites, mogelijkheden voor 'gezamenlijk inkopen' en internetveilingen maken behoorlijke kortingen mogelijk. 'Miep Kniep' heeft daar zelfs haar werk van gemaakt.

Marianne van Leeuwen (Miep Kniep): 'Bijna altijd is extra korting mogelijk'

Internet geeft consument meer macht

Door ANDRÉ HORLINGS

(2 juli 2000) In Nederland had Miep Kniep de primeur, in 1998 ,,Ik las een verhaal over een Duits bedrijf dat trouwens nog steeds bestaat, Preiswärter, dat kortingen bedong voor klanten. Zoiets bestond in Nederland niet, Gezegend door gebrek aan kennis ben ik toen samen met mijn zus Barbara op een zolderkamer zo'n bedrijfje begonnen, met een startkapitaal van 15.000 gulden'', vertelt Marianne van Leeuwen. Barbara zag zich om medische redenen genoodzaakt af te halen, maar Miep Kniep floreerde. Intussen is een kantoortje betrokken dat wordt bevrouwd door verschillende medewerksters.

Hun 'marktverkenning' leverde zo'n diepgaand inzicht op in valkuilen, verkooptrucs en de techniek van onderhandelen, dat ze vorig jaar op uitnodiging van de Consumentenbond de gids 'Tips & trucs voor prijsbewust kopen' verzorgden. Ze maken daarin duidelijk dat prijzen in Nederland allerminst vast liggen en dat er heel vaak extra kortingen te bedingen zijn.
Ze stellen hun kennis bovendien gratis beschikbaar. ,,De bestaande MiepKniep-website, waar nu vooral nog klanteninformatie is te vinden, wordt uitgebreid met uitvoerige consumenteninformatie en overzichten per productcategorie. Vaak blijkt een 'aanbieding' een product dat niet meer bestaat of uitverkocht is; alleen een lokkertje om de mensen de winkel in te krijgen. Het is nuttig wanneer mensen op de hoogte zijn van de kwetsbare onderdelen zijn van een bepaalde aankoop, verkooptrucs kennen; leren kleine leugens beter te doorzien, weten waar ze op moeten letten in een offerte: of er bijvoorbeeld wel een typenummer wordt genoemd.'' De consumenteninformatie komt waarschijnlijk deze maand 'online'.

Onderhandelingen

Om dat inzicht te bereiken moesten de zussen, die zelf psychologie en filosofie studeerden, eerst de markt leren kennen. ,,Onze eerste klant zocht parket en wilde weten waar dat het goedkoopste was'', herinnert Marianne zich. ,,Dat bleek een ingewikkelde opdracht. We gingen op stap, vergeleken het aanbod en legden een database aan, maar dat bleek niet te werken: prijzen veranderen snel. Al gauw werd duidelijk dat voor korting onderhandelingen nodig zijn.'' En het kon dan wel lukken een bepaald type schoenen ergens voor de laagste prijs te vinden, maar dat kon dagen duren en dan hielden ze er een tientje aan over. ,,Het was nodig beperkingen te stellen. Nu nog zoeken we een lagere prijs voor aankopen boven de f 1000; in de toekomst gaan we meer per geval werken.''
In de praktijk houdt Miep Kniep zich intussen vooral bezig met 'duurdere consumentenproducten', zoals witgoed, breedbeeld-televisies; zelfs auto's. Een zoekopdracht kost eenderde van het bespaarde bedrag. ,,In de praktijk melden klanten zich met de prijs die ze in de winkel hebben gezien en de vraag waar dat goedkoper kan. De focus is steeds duidelijker komen te liggen op woninginrichting. De kosten van verhuizen, verbouwen, het aanschaffen van een nieuwe inrichting, keuken of badkamer kunnen in de tienduizenden guldens lopen.. De besparingen kunnen in de duizenden lopen.. Het is een bedrijfscategorie met hoge marges. Als klanten 'morgen' uitsluitsel willen is uiteraard minder mogelijk dan wanneer we de tijd krijgen.'' Zelf verkopen ze niets. ,,Wij bedingen kortingen. Maar we kunnen ook klanten meebrengen. Soms bellen winkeliers ons zelf om te melden dat zíj de laagste prijs hebben.''
In Nederland was Miep Kniep de eerste 'prijzenbemiddelaar' op internet. Inmiddels heeft het 'webwinkelen' een grote vlucht genomen. Marianne van Leeuwen zegt echter weinig last te hebben van de de prijsvergelijkingssites, de internetveilingen en de andere 'slimme' inkopers. ,,De consument wordt steeds mondiger'', constateert ze. ,,Mede dankzij het internet kan men zich steeds beter oriënteren op mogelijkheden en alternatieven. Maar het overgrote deel van hun aanbod betreft computers, cd's en boeken. Dat is toch een andere markt.''

Koopjes via het internet

Voor koopjes bij middenstand en grootwinkelbedrijven hoef je allang niet meer op de uitverkoop te wachten. De prijsvergelijkings-startpagina geeft een uitvoerig overzicht van manieren om uit te zoeken of en waar het nog goedkoper kan. Daarnaast zijn pagina's beschikbaar over kortingen, geld, tweedehandsjes, veilingen, winkels, consumenten en zelfs gratis aanbiedingen.
De pagina zelf verwijst naar vergelijkingssites voor onder meer boeken, computerartikelen, audio en video, camera's, witgoed, internetproviders, reizen en financiële producten. Handig is een 'top-10' van koopjessites met Koopwijzer als koploper.
Een speciale afdeling 'slim inkopen' verwijst naar Nederlandse en internationale sites waar korting te verkrijgen is, zoals Miep Kniep, Letsbuyit en Nokdown, terwijl consumenten bij Kieskeurig aan kwaliteitsvergelijking doen. Een poging om door een hoge omzet kortingen op autobrandstofprijzen te bedingen strandde op gebrek aan medewerking van de oliemaatschappijen.

Carnaby Street vibreerde weer

In 1999 werd met veel poeha het internet-modehuis Boo.com gelanceerd, in achttien landen tegelijk. Voordat er ook maar één jurkje was verkocht waren er al honderden mensen in dienst; het hoofdkwartier in Carnaby Street in Londen 'vibreerde als in de jaren zestig'. Na twaalf maanden was de droom voorbij en resteerde een schuld van 330 miljoen gulden. Dar stond een omzet van slechts enkele miljoenen tegenover.
Bij Boo, een Zweedse creatie, kon sportieve en snelle mode van toonaangevende merken als DKNY en Jill Sander worden besteld. De geavanceerde website maakte gebruik van 3D-technieken en omvatte onder meer virtuele paskamers waardoor het kledingstuk aan alle kanten kon worden bekeken. Maar ze was zo traag dat het bekijken van een bikini al gauw twintig minuten kostte.
Volgens de website is de webwinkel overigens bezig een 'gloednieuwe Boo' te creëren.

Niet druk bij mieren

Letsbuyit, bekend van de tv-reclame met de nijvere mieren die samen tot prestaties komen, maakt kortingen mogelijk door een hoge omzet. In een eigen voorbeeld kan bijvoorbeeld de prijs van een product van f 1100 bij 17 kopers omlaag naar f 850 en als het er meer dan 33 zijn zelfs naar f 690.
Maar volgens een eigen onderzoek van internet-journalist Francisco van Jole is de belangstelling minimaal. Op donderdagavond 22 juni (géén Euro 2000-voetbaldag) verzamelde hij tussen 18.00 en 0.00 uur alle gegevens uit de complete Nederlandse catalogus. Voor 368 van de 448 producten bestond geen enkele belangstelling; voor de resterende 80 artikelen hadden zich 185 potentiële kopers gemeld. Daarvan lokten er 48 één geïnteresseerde en negentien twee - te weinig om voor korting in aanmerking te komen. Van het restant van 13 behaalden er slechts 9 de 'beste prijs', ofwel de maximale korting.
Het meest in trek was de palmtop 3COM Palm Vx, waar dertig kopers profiteerden van f 180 korting op de 'gemiddelde verkoopprijs' van f 1149. Die avond werden 80 'zekere aankopen' geregistreerd met een gemiddelde waarde van 600 gulden, maar de aankoop kan eerder plaats hebben gevonden, omdat sommige producten dagen 'in de rij' staan.

Amazon.com in grote financiële zorgen

De Amerikaanse boekenleverancier Amazon.com heeft model gestaan voor veel winkelberdijven op internet, inclusief de gigantische aanloopverliezen. Maar de put blijkt toch een bodem te bezitten: over negen maanden is het geld op. Elke maand wordt er 115 miljoen dollar uitgegeven en er is nog 'slechts' een miljard in kas. Dat bericht veroorzaakte vorige week vrijdag een koersdaling met 19 procent naar 34 dollar. In januari kostte een aandeel nog 90 dollar.
Amazon begon in 1995 als een 'gewone' boekenclub die via internet opereerde. Het groeide uit tot een miljardenbedrijf dat inmiddels ook handelt in cd's, video's, computerspelletjes, speelgoed, kleding, sieraden, sport-, tuin-, schoonheids- en gezondheidsartikelen, kantoorinrichtingen, delicatessen, dierenbenodigdheden en dranken. Bovendien kan iedereen via Amazon in zShops een website huren om eigen spullen te verkopen.
Amazon heeft nog nooit winst gemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een verlies geleden van 1,2 miljard dollar; op jaarbasis bijna een dollar per aardbewoner. Beleggingsanalisten wijzen echter op de ruim 20 miljoen klanten, die een enorm advertentiepotentieel vertegenwoordigen. Amazon zelf ontkent financiële problemen.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola