Multicultureel Lemberg ten onder door oorlogen, genocide en haat

Henk en Ingrid hebben wat gemist aan Groot Dictee

Door ANDRÉ HORLINGS

Fokke&Sukke Henk en Ingrid keken gisteren niet naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Want dat is toch maar een linkse hobby van de élite waar je je niet bij thuisvoelt als je al voortdurend twijfelt of je ergens een d of een t achter moet zetten. En dat is weer te wijten aan al die PvdA- regeringen, die het onderwijs hebben verwaarloosd.
Toch is het jammer dat Henk en Ingrid daardoor een interessant verhaal hebben gemist uit de goede oude tijd. Het ging over een stad in Oost-Europa, waar heel verschillende bevolkingsgroepen in goede harmonie samenleefden totdat oorlogen, volkerenmoord of doodgewone haat daar een eind aan maakten. De boodschap deed denken aan de constatering van PvdA-leider Cohen dat in de Tweede Wereldoorlog de Joden langzamerhand werden buitengesloten, en dat dat nu met de moslims in Nederland dreigt te gebeuren. Wie twijfelt of hij gelijk heeft moet de reacties daarop eens bekijken.
De inhoud van het dictee, geschreven door Tommy Wierenga, wordt hieronder weergegeven in gewoon, hopelijk beter begrijpelijk Nederlands, zodat wellicht duidelijk wordt dat er geen oorlog of genocide nodig is om de flatwijken van Amsterdam, Culemborg of Gouda te ontvolken. Haat volstaat.

Het dictee:

De huidige tijd kenmerkt zich door wanklanken. Je moet af en toe je oren dichtstoppen tegen het ergerniswekkende geloei van haatbaarden in het ene oor en de volgelingen van Blonde Geert met hun verongelijkte gebazel in het andere.
Er is een moderne Tweede Wereldoorlog aan de gang: de shoarmabakkers tegen de fricadellenvreters, allemaal toeterend op vuvuzela’s. Hun beperkte verstand verkleint de wereld tot wat Mohammed zou willen of hun overdreven voorstelling van onbewezen stellingen over onze joods-christelijke achtergrond en hoe beschaafd we daardoor zijn geworden.
De schreeuwerds zorgen er met hun gevarieerde vormen van agressie en bijbehorende uithollende overdrijving voor dat niemand meer weet waar het over gaat, terwijl wie het midden zoekt en hunkert naar een ordelijke maatschappij, na zit te denken over een vreedzame samenleving, zoals die bijvoorbeeld vroeger bestond in Lemberg in Oost-Galicië.
Lemberg, het onderdeel van het Duitse keizerrijk , waar vele volkeren door elkaar heen woonden die heel verschillende talen spraken, die samenleving van ambachtelijke Joden, Roethenen, Polen, Duitsers, Armeniërs – door en door verdraagzaam, omdat dat prettiger was en zo hoorde, gedogen gekoppeld aan burgerplicht en een architectionische variatie van heel verschillende bouwstijlen.
Maar de tijden veranderden en de stad viel achtereenvolgens in handen van Polen, dat eerder van de aardbodem was verdwenen, nazi-Duitsland en het communistische Rusland – de naam veranderde mee: Lemberg, Lwow en Lwiv, de Polen en de Armeniërs werden verdreven en de Joden uitgeroeid. Hun huizen werden nu bewoond door Oekraïners – een beetje verbaasd gingen ze wonen in die verrukkelijke, lege stad. Lemberg werd de mislukking van de multicultuur van het begin van de vorige eeuw. Alleen op de grafstenen vind je nog vele talen.
Wie zullen straks de halflege flatwijken van Amsterdam, Culemborg of Gouda gaan bewonen als hun bewoners zijn verjaagd door de opzwepers van de niets ontziende woede, wiens dromen de nachtmerries zijn van de eerste-, tweede en derde generatie allochtonen?
Opzichtig lappen ze de plicht van gewetensvol bestuur aan de laars die geldt als het ondeelbare en onbeschrijfbare principe, waaruit alles voortvloeit: regeer de staat zoals je een klein visje bakt: voozichtig.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola