WebCam registreert 24 uur per dag weinig enerverend leven van jonge Amerikaanse

Jenni heeft geen slaapkamergeheimen

Door ANDRÉ HORLINGS

Het allereerste beeld van Jennicam >

(31 januari 1998) Eigenlijk is het één van de saaiste sites op Internet. Maar hij trekt tienduizenden bezoekers per dag. Een groot deel van de tijd is er niets anders te zien dan een keurig opgemaakt bed. In het pikkedonker is alleen het blauwe lichtje van een wekkerradio zichtbaar. Vaak is het gezicht te zien van een jonge vrouw, die werkt op een computer. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld door het feit dat zij geen slaapkamergeheimen kent. Jennifer Ringley (Wikipedia) heeft er een WebCam geinstalleerd en daardoor is wereldwijd 24 uur van de dag te volgen wat er op die plek gebeurt. Sinds kort verzorgt ze ook een JenniShow: op video vertelt ze onbevangen over haar leven.

De 'JenniCam' is een van de inmiddels vele duizenden web-camera's die overal ter wereld zijn opgesteld om min of meer rechtstreeks beelden door te geven van al dan niet interessante plaats. Een van de eerste was 'The Trojan Room Coffee Machine' van de Universiteit van Cambridge , omdat het maar al te vaak voorkwam dat iemand die koffie ging halen een lege kan aantrof. Nu kunnen de medewerkers (en tegelijk de hele wereld) de koffiestand via Internet vooraf controleren. Intussen zijn ook markante plaatsen als het Kremlin (niet het origineel van 1998) en de gebedsmuur van Jeruzalem te zien. Bij WebCam Central zijn nog eens ruim 1100 camera's te vinden.

JenniCam

< Jenni in the morning.

Anderhalf jaar geleden was de toen 20-jarige studente Jennifer Ringley uit Harrisburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania een van de eersten die zichzelf tot onderwerp maakte. Al sinds haar prilste jeugd is ze verslingerd aan de computer; ze programmeerde al een eigen spelletje toen ze nog maar negen was. Toen ze naar college ging en een eigen kamer betrok leek het haar leuk haar vrienden en kennissen door middel van een WebCam een rondleiding te geven. Dat leverde zoveel reacties op, dat ze besloot de camera permanent te installeren. Het beeld wordt elke twintig minuten ververst. Of desgewenst elke 120 seconden; voor 15 dollar per jaar. ,,Wie me kent weet dat ik hier niets mee wil verdienen'', geeft ze te kennen. ,,Feit is dat de benodigde bandbreedte voor de WebCam 1000 dollar per maand kost.''
Waarom ze zich soms letterlijk blootstelt aan een wereldwijd publiek is niet echt duidelijk. ,,Er zijn twee Jenni's'', verklaarde ze in een interview. ,,Er is een Jennifer waar niemand in is geinteresseerd en er is de Jenni van Jennicam.'' Feit is dat Jenni mondiaal in de belangstelling staat.

Functioneel bloot

Jenni archief >

In elk geval heeft Jennifer Ringley weinig priveleven meer over. Ze studeerde af en verhuisde naar Washington, waar ze freelance webpagina's ontwerpt. Haar leven speelt zich er grotendeels in haar slaapkamer af, want daar staan ook twee computers. En JenniCam registreert alles. Wanneer ze werkt, telefoneert, bezoek ontvangt, als de kamer verlaten is en wanneer ze het licht uitdoet om te slapen. Alleen wat ze buiten beeld doet blijft geheim. In de praktijk zit Jenni hele nachten achter het beeldscherm en slaapt daarna lang uit. Tegenwoordig logeert er een vriend. Maar die heeft eigenlijk ook alleen maar oog voor de computer.

,,Ik leef alsof de camera niet bestaat'', zei ze in een interview. En dat is ongetwijfeld waar. Met 'functioneel bloot' heeft ze geen moeite; ze trekt weleens wat uit als het kennelijk warm is. Ze slaapt naakt, zo blijkt wanneer ze zich loswoelt. Tot maart vorig jaar had ze geen last van zelfcensuur. Toen stuurden onbekenden haar een e-mail vol dreigementen met de opdracht voor de camera een striptease uit te voeren. Ze weigerde en werd 'gestraft' door hackers, die haar site kraakten en het gebruikelijke beeld vervingen door sadistische foto's. Sindsdien is ze voorzichtiger geworden.
Wie wil wachten tot de beelden van JenniCam in de buurt van 'spannend' komen zou daar wel eens lange tijd voor nodig kunnen hebben. ,,Mensen veranderen'', antwoordde ze een 'fanclub' die vroeg waar de 'oude' Jenni gebleven was. ,,Voor sex, sex en nog meer sex ben je bij mij aan het verkeerde adres. Zoek dat op een andere plaats. Dat stel ik meer op prijs dan mailtjes met het verzoek klaar te komen.''

(Toevoeging 24 augustus 1998) De Canadees Paul R. Brown componeerde hij een speciale pagina, 'Amusing Happenings at Jenni's Place' (offline), terwijl via zijn site ook de meest recente activiteiten kunnen worden opgeroepen bij Last week at Jenni's Place (archief 17-22 oktober 2002). Klik op 'forward' voor het volgende beeld en op 'run' voor een diashow.

Aardig

Jennisleep < Jenni in slaap, met humoristisch commentaar op ' Last Weet at Jenni' s Palce

'' Voor de rest heeft ze een heel gewoon leven; saai eigenlijk. Uit informatie op haar site blijkt dat ze haar appartement deelt met haar zeeegel Spree en haar jonge katje Macadamia. Ze maakte voor elk zelfs een eigen internetpagina met foto's en wie dat wil kan ze ook e-mail sturen. Haar eigen e-mail-adres (jenni@pooh-bear.com) verraadt een voorliefde voor Winnie the Pooh.
Het blijkt ook uit de Jenni Show (all 43 episodes), waarvan sinds december om de veertien dagen via Real Video een nieuwe aflevering wordt uitgezonden. Op een video van 15 à 30 minuten vertelt ze onbevangen over haar leven. Tot nu toe waren het twee rondleidingen door haar huis en een giechelig gesprek met een vriendin waarin ze vragen van bezoekers beantwoordde en kerstcadeautjes liet zien. Elders laat ze foto's zien van haar vakantiereis door Europa, september vorig jaar, die begon in Nederland.

Reacties

De mondiale belangstelling voor de JenniCam is enorm. Volgens diverse publicaties ontvangt de site dagelijks bezoek van tienduizenden voyeurs uit de hele wereld. Een bewonderaar verzamelde foto's via nieuwsgroepen en stelde een JenniCan Fun-pagina samen (offline) met bijzonderheden over en onvoorzichtige momenten van zijn idool. Een ander koppelde een computer aan de foto-ontvangst en maakte zo een JenniCam Activity Site (intussen opgeheven). De computer registreert de verschillen per plaatje. Het resultaat wordt vertaald in een grafiek, waaruit nauwkeurig blijkt wanneer er in de afgelopen 24 uur iets bewoog in de slaapkamer van Jenni. Wat dat was weten de vaste kijkers.


JenniCam stopt op 31 december 2003

Last Eén van de laatst bewaarde beelden van JenniCan: een gezellige stoeipartij >

Op 11 december 2003 maakte de nieuwsbrief van HCCnet wereldkundig:
JENNICAM STOPT NA ZEVEN JAAR
Zeven jaar lang hebben fans haar kunnen bekijken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ze zagen hoe ze op de bank hing voor de tv, hoe ze kookte, hoe ze sliep, met de katten speelde en de liefde bedreef. Ze zagen haar in galajurk, joggingbroek en naakt.
Een webcam in huis is tegenwoordig geen uitzondering meer. Maar toen Jennifer Ringely in 1996 begon met haar website Jennicam was dat wel anders. De twintigjarige studente was de eerste die de webcam gebruikte om haar privé-leven via internet te delen. Al snel werd ze een fenomeen en namen tienduizenden mensen overal ter wereld het idee over. Zo beroemd als Jenni werd niemand.
Op haar website staat sinds een paar dagen een korte mededeling: site closing 31/12/03. Fans weten letterlijk alles van Jenni, maar dit keer heeft ze zelfs in haar online dagboek tot nu toe niet vermeld waarom ze er na zeven jaar opeens mee stopt. Toch hebben anderen wel een idee. Na een aantal jaar ging Jenni geld vragen voor haar site. Wie 15 dollar betaalde had een jaar lang toegang tot speciale pagina's met meer foto's en meer camera's dan niet betalende bezoekers. Wellicht komt het door online betaalservice PayPal. Het bedrijf sluit binnenkort de account van Jenni af, omdat het vertonen van naaktbeelden in strijd is met de voorwaarden van het bedrijf. Toen de webcamdiva dit in oktober te horen kreeg mailde ze haar betalende bezoekers; "They've disabled my accounts so i'm not able to accept subscriptions. I guess i've given up."


Meer weten?

- Een goede indruk van het (weinig enerverende leven van Jenni is te krijgen via Last Week at Jenni's Place; een site waar de Canadees Paul J.R. Brown per dag alle foto's op een rij zette, zodat de belevenissen van Jenni per foto of zelfs als vloeiende dia-voorstelling kon worden bekeken. Het archief van 17 t/m 22 oktober 2002 is bewaard gebleven.
- Zoals gemeld kregen abonnees elke twee minuten een nieuw plaatje te zien. Een fan in Australië begon in mei 1968 The JenniCam Caption Competition. Hij riep bezoekers op melding te maken van hun favoriete 'foto van de week'. De winnaar kreeg een plaats als 'Picture of the Week', met grappig bedoeld commentaar van de situatie die wordt uitgebeeld.
Uiteraard werden alle favorieten verzameld in een speciaal archief. Dat is nog steeds op internet te vinden, maar niet meer bij Geocities, waar op 26 oktober 2009 de knop werd omgedraaid. Veel oude Geocities-sites werden gered door Reocities!
The Wayback Archive has archived dozens of snapshots between 1998 and 2003.
- JenniCam December 30, 2002, 4.15 AM - December 31, 2002, 4.00 AM (Healinglight.org)
- All 43 episodes of Jenni Show
- Behind the scenes with Jennifer Ringley (Spike TV) March 18, 2007
- Forgotten Web celebrities: Jennifer Ringley 2004, updated August 28, 2007
- JenniCam invented Reality TV (YouTube) 2008
- Er bestaat trouwens nog steeds een Ring O' JenniFans, waar bewonderaars hun aan Jenni gewijde sites verzamelen.


'Persoonlijke' webcams zijn geen zeldzaamheid meer. Jenni heeft (misschien wel) miljoenen navolgers gekregen. Zoals:

Opvolgers van Jenni: Live streaming webcams (Camarades)

Meer bij Onbeschermde webcams op World Webcam Monitor.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola