Verboden radiostation B92 verder via internet

Steun voor vrije pers Joegoslavië

Door ANDRÉ HORLINGS

(27 maart 1999) Het onafhankelijke radiostation B92 in Belgrado, dat donderdagnacht uit de lucht werd gehaald, zendt weer uit. Maar de 'doelgroep', de Joegoslavische bevolking, zal nauwelijks meer worden bereikt. De uitzendingen vinden plaats via het internet, waar bijzonder weinig Joegoslaven toegang hebben. De uitzendingen vinden via andere kanalen echter toch hun weg terug naar althans een deel van de bevolking.

Een onafhankelijke steungroep, 'Help B92', heeft initiatieven genomen om de onafhankelijke media in Joegoslavië te ondersteunen bij de voortzetting van deze zo belangrijke verslaggeving. De actuele uitzending van B92 - vooral muziek en nieuws in Servisch en Engels - kan er via een muisklik op het vignet 'Live B92' op de computer binnengehaald (met de Real Player (click voor downloaden)).
De Joegoslaven zijn volstrekt overgeleverd aan de Servische propagandamachine. Radio, tv en kranten zijn aan banden gelegd en berichten alleen nog maar over de NAVO-bombardementen als 'ongekende misdaden' van 'vijanden van het Servische volk'. De bevolking blijft verstoken van het nieuws dat in Kosovo in opdracht van president Milosevic genocide wordt gepleegd. Wie de geruchten kent betreurt ze niet, want de Albanese Kosovaren werden toch al jarenlang als volstrekt onbetrouwbaar afgeschilderd.
Zelfs het buitenland blijft verstoken van betrouwbare berichten. De meeste buitenlandse journalisten zijn het land uit gezet. Onder het oorlogsrecht is het de bevolking uitdrukkelijk verboden om informatie door te geven aan 'buitenlandse media'. In zijn laatste bericht uit Joegoslavië liet onze uitgewezen correspondent Harald Doornbos gisteren geen twijfel bestaan aan de moordlust van de Serviërs in Kosovo. ,,Twintig procent van de Albanezen blijft wellicht in leven. De rest knallen we af.''

Berichtgeving

Het eerste slachtoffer van een oorlog is altijd de waarheid. Die waarheid klinkt niet altijd aangenaam; zeker niet wanneer de officiële media uitsluitend juichende berichten verspreiden over de president en zich paranoia tonen over de 'vijanden' die binnen- en buitenlands dreigen. Het radiostation B92 in Belgrado probeerde objctief te berichten over de ontwikkelingen in Joegoslavië. Door hoor en wederhoor te plegen, de berichtgeving te volgen in de buitenlandse media, ook kritische geluiden te citeren en vervolgde minderheden aan het woord te laten. Het zijn kenmerken van de 'vrije pers' in het Westen, waar Belgrado zich weinig aan gelegen laat liggen.
Al eerder toonde B92 zich tijdens Joegoslavische spanningen een onafhankelijke spreekbuis. Tijdens de burgeroorlogen in Kroatië en Bosnië toonde de zender zich een horzel in de pels van het Servische regiem. Toen in 1996 een studentenopstand dreigde tegen Milosevic was B92 vrijwel de enige onafhankelijke bron. Ook toen werden de uitzendingen herhaaldelijk stopgezet. Sinds december '96 is de zender, met steun van de Nederlandse internetprovider XS4ALL, ook via het internet te beluisteren.

'Help B92'

Het sluiten van het radiostation was donderdagavond voor een aantal groeperingen, waaronder Press Now, De Balie, De Digitale Stad, XS4ALL en een Australische zender, aanleiding om een steungroep op te richten: 'Help B92'. Die wil bevorderen dat onafhankelijke berichtgeving in Joegoslavië mogelijk blijft. Er is een fondsenwervingscampagne gestart om zo snel mogelijk geld en apparatuur naar B92 en andere zenders in Joegoslavië en Kosovo te sturen.
De uitzendingen van B92 blijven niet beperkt tot het internet. Ze worden via de satelliet herhaald bij BBC World Service en waren tot nu toe via een netwerk van lokale zenders ook te beluisteren in heel Servië. 'Help B92' heeft een link naar de ontvangstmogelijkheden inclusief de uitzendtijden van het nieuws. B92 zelf geeft op zijn site ook nieuwsbulletins in Servisch en Engels.
Het initiatief heeft mondiaal grote aandacht getrokken. Via het gastenboek komt een onophoudelijke stroom steunbetuigingen binnen. Tot gistermiddag half twee had de Help-92-website al bijna 9000 bezoekers getrokken. De pagina zal dit weekeinde naar verwachting tienduizenden belangstellenden van informatie voorzien.

B92 is nu een 'gewone' tv- en radiozender in Belgrado, 'reporting the Balkans on its path to Europe'.)



ANDRÉ HORLINGS OP INTERNET:
Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Het drama van de SS Pavon
Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola