Online-transacties kunnen veilig via internet

Betalen per e-mail doorbraak

Door ANDRÉ HORLINGS

(12 mei 2001) Aankopen via het internet kunnen per e-mail worden betaald. Een Amerikaans systeem, dat ruim een half jaar geleden van start ging, lijkt voor e-commerce de doorbraak te kunnen betekenen. Sinds september 2000 maken al ruim zeven miljoen consumenten er gebruik van en dat aantal groeit met 20.000 per dag. In maart ging per dag voor zeven miljoen dollar ‘over de toonbank’. De ING-bank introduceert het systeem in de tweede helft van dit jaar in ons land, maar al deze maand werden ook Nederlandse transacties mogelijk.
Solution Graphics
PayPal (www.paypal.com) werkt kinderlijk eenvoudig. Om van het systeem gebruik te maken zijn alleen een e-mailadres en een bankrekening en/of creditcard nodig. De creditcard dient ter identificatie: er moet één dollar worden overgemaakt en op het afschrift wordt vervolgens de pincode vermeld die nodig is voor de persoonlijke PayPal-site, als bewijs dat jij de werkelijke creditcardhouder bent. Daarna verlopen de betalingen via de gekozen methode. De dollar wordt trouwens bij de eerste transactie verrekend.

Gratis

De dienst werkt gratis. Iedereen kan elk bedrag, hoe klein ook, per e-mail overmaken aan elke andere aangesloten abonnee. Alleen zakelijke gebruikers betalen 30 dollarcent per transactie plus 2,2 procent over ontvangen bedragen; aanzienlijk minder trouwens dan ze zouden moeten afrekenen wanneer met een creditcard was betaald. Het probleem dat je een creditcard niet kan gebruiken voor het ontvangen van geld (eventuele inkomsten moeten op een Amerikaanse rekening worden gestort) wordt ook ondervangen. Binnenkomende bedragen worden bijgeboekt op een balans, waaruit nieuwe betalingen plaats kunnen vinden of geld terug kan worden gestort op de eigen bankrekening.

Pincode

PayPal kan pas worden gebruikt wanneer de persoonlijke pincode bekend is gemaakt via de creditcard-afrekening. Wanneer je daar slechts eens per maand een afschrift van krijgt kan dat echter nog wel even duren.
Volgens het elektronische tijdschrift SmallZine is dat tijdverlies echter te ondervangen door gebruik te maken van de E-go-kaart van de Postbank; de marketingnaam voor de Visa-kaart. De afschrijvingen daarvan kunnen al binnen enkele dagen via de Postbank-site op het internet worden gecontroleerd.
Voorlopig zijn via PayPal transacties alleen in dollars mogelijk. Volgend jaar kan ook de euro worden gebruikt. Volgens een woordvoerdster van ING wordt na de officiële introductie in Nederland zelfs waarschijnlijk betaling in guldens mogelijk, zolang die munt dan nog in omloop is.

Kans op internetfraude belemmert ontwikkeling e-commerce

Steeds meer mensen kopen via het internet. In de VS steeg de omzet in de online detailhandel vorig jaar met 66 procent tot 44 miljard dollar. Dit jaar wordt een groei verwacht van 45 procent naar 65 miljard dollar. Vooral reizen is een groeimarkt, gevolgd door boeken en de computerbranche.

In Nederland is e-commerce nog niet echt van de grond gekomen. We blijven huiverig staan tegen betalingen online. Van de bevolking maakt 33 procent zich zorgen over computercriminaliteit. Er bestaat nog geen systeem dat volstrekt betrouwbaar wordt geacht.
Volgens een NIPO-onderzoek bezat vorig jaar 46 procent van de Nederlandse huishoudens een aansluiting op het internet. Een ruime meerderheid gaf toen aan van plan te zijn aankopen te plegen via het web. In werkelijkheid bestelde echter niet meer dan twaalf procent van de bezoekers aan internetwinkels daadwerkelijk iets online.
In de VS is de creditcard al sinds jaar en dag een algemeen aanvaard betaalmiddel. Amerikanen hadden er bij de komst van internet dan ook weinig moeite mee om de creditcard te gebruiken voor online-betalingen.
Buitenlanders staan daar vaak argwanender tegenover. Veel Nederlanders, gewend aan het gebruik van de pincode, vinden het merkwaardig dat alleen een handtekening volstaat en soms - bijvoorbeeld in een benzinestation - niet eens nodig is. De vrees bestaat dat het vrijgeven van het creditcardnummer kan leiden tot het wegplunderen van het beschikbare krediet.

Bedrog

Uit een Amerikaans onderzoek bleek vorig jaar dat bedrog met creditcards 12,7 keer zo groot was dan bij traditionele transacties. Bij internetfraude bleek het ontbreken van de fysieke handtekening inderdaad het zwakke punt. Niet de klanten, maar vooral de internetwinkels werden daarvan echter het grootste slachtoffer. Creditcardmaatschappijen probeerden de schade op hen te verhalen en verhoogden bovendien hun tarieven.
Alternatieve betalingsmethoden kwamen tot nu toe echter nauwelijks van de grond. Er werd geëxperimenteerd met internet-portemonnees en versleuteling van online verstuurde informatie. De methoden werden door het publiek echter net zo onveilig geacht, waren onhandig in het gebruik of kenden te weinig deelnemers om algemeen aanvaard te kunnen worden.
In de praktijk werd teruggegrepen op ‘vertrouwde’ betalingsmethoden, waarmee de tijdwinst meestal weer teniet werd gedaan, zoals het overschrijven van het geld naar bank- of gironummer van de winkelier, een automatische incasso of ‘dan toch maar’ de creditcard.


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola