Stadje Holland in VS zorgt voor herkenning, maar is ook een beetje eng

Boerenkool wordt 'Spinach Hutspot'

Door HENRI BRUNTINK

(16 augustus 1997) Als de kop boven dit artikel niet al zoveel verklapte, zou dit verhaal kunnen beginnen met een raadsel waar hoogstwaarschijnlijk niemand de oplossing van zou vinden. Welke plaats heeft een wapen met het opschrift 'Eendragt maakt magt' en 'God zy met ons'? Waar staan bovendien een klompenmakerij en een Delfts Blauwfabriek? Waar heet de plaatselijke Molen 'De Zwaan' en waar heet de politiechef John Kruithoff? Volendam of Marken? Nee, het is Holland in de Verenigde Staten.

Het stadje ligt in de Amerikaanse staat Michigan aan de oevers van de grote meren Lake Michigan en Lake Macataw. Meer bekende steden als Detroit en Chicago liggen op drie uur autorijden. Holland heeft bijna 33.000 inwoners en in de buurt liggen nog meer plaatsen met een 'Hollandse' oorsprong. Zo is daar het dorp Zeeland (5500 inwoners). Dat mag in de Achterhoek niet overmeld blijven, al was het maar omdat daar de Borculo Christian School staat.
Holland is ongelofelijk Hollands. Het is bijna eng hoe de (oude) Nederlandse cultuur er gekoesterd - en geëxploiteerd - wordt. Hier maken sommige mensen zich zorgen over het feit dat menig allochtoon zich na bijna dertig jaar nog vastbijt in zijn eigen cultuur. Afgemeten aan Holland kan dat nog wel even duren, want die plaats werd dit jaar op de kop af 150 jaar geleden (1847) gesticht door de Nederlandse dominee Albertus Cornelis van Raalte.

Windmolens

Wie het internetadres Holland.org bezoekt, krijgt (nu niet meer) onmiddelijk een hele vracht windmolens te zien. Het imago dat toeristisch Nederland tegen de verdrukking in probeert af te schudden, is in het Amerikaanse Holland handelsmerk nummer één. Samen met de wooden shoes natuurlijk. En ze hebben er daadwerkelijk een molen. Graanmolen De Zwaan werd in de vroege jaren '60 door een groep 'Hollanders' onder leiding van ene Williard Wichers in Nederland gekocht. De 17de eeuwse molen werd vanuit de Zaanstreek in stukjes verscheept naar Michigan en daar weer opgebouwd. In Windmill Island Park om precies te zijn. Op 10 april 1964 is Prins Bernhard overgevlogen om de molen officieel in gebruik te nemen. Rondom de molen is een Hollands dorpsgezicht ontstaan met Zaanse huisjes, kaarsenmakerij en een replica van een tweehonderd jaar oude Hollandse herberg.
Dat is nog niet alles, want er bestaat ook nog zoiets als The Dutch Village en ook dat is een replica van een Nederlands dorp van zo'n honderd jaar geleden. Compleet met bruggen, grachten en tuinen. Daar zijn ook de DeKlomp (aan elkaar geschreven) Wooden Shoe & Delft Factory te vinden. De inwendige kan worden versterkt in The Queens Inn restaurant.

Tulpen

Maar het kan nog Hollandser. Elk jaar in de maand mei wordt het Holland Tulip Time Festival gehouden. Dan staan tienduizenden tulpen in bloei. Zowel de tulpentuinen als de klompen- en aardewerkfabriek zijn eigendom van Veldheer Incorporated. Aan Nederlandse namen overigens geen gebrek, alhoewel ze vaak wat verbasterd zijn. De begraafplaats heet bijvoorbeeld Graafschap en die ligt aan Graafschaproad. In de gemeenteraad zitten onder meer de heren Vande Vusse en Ribbens. De parken in het stadje dragen namen als Van Smallenburg en Van Bragt. Het gemeentelijke zwembad luistert naar de naam Bouws Pool.
Op de evenementenkalender van Holland prijkt ook 5 december. Ja, inderdaad: Sinterklaas wordt er gevierd. In de wervende tekst is te lezen: 'Watch for Zwarte Piet as he hands out treats to all'. Wat er wordt bedoeld met de 'typisch' Hollandse tractatie 'pig-in-the-blanket' is echter een groot raadsel.

Recept

Naast de genoemde internet-adressen is ook nog informatie over Holland zelf te vinden. Het is de site van de gemeente en daar zijn veel Nederlandse achternamen te vinden. Leuk voor wie aan stamboomonderzoek doet. Aardige informatie over grondlegger Van Raalte is te vinden bij het Hope College. Een interne zoekmachine wijst daar de weg.
De gemeente meent ook twee recepten van typisch Nederlandse gerecht te moeten geven en daar gaat het even fout met het zo zorgvuldig bewaarde culturele erfgoed. Het recept van 'carrot hutspot' ziet er perfect uit, maar wat moeten we ons voorstellen bij 'spinach hutspot'? Het is duidelijk dat daarmee stamppot van boerenkool wordt bedoeld, maar met spinazie moet dat toch geheel anders smaken. 'Wel de worst meekoken en lekprikken zodat het vocht in de stamppot trekt.' De welkomstpagina van de stad Holland in de Amerikaanse staat Michigan kent verwijzingen naar o.m. het 150-jarig jubileum, nieuws en weer, 'Dutch attractions' en mogelijkheden bij regenachtig weer.DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola