Held Glenn

John Glenn werd rond zijn tweede ruimtereis in de VS als een held vereerd

Chatten mogelijk met John Glenn vanuit de Space Shuttle

Discovery live op internet

Door ANDRÉ HORLINGS

Gepubliceerd tijdens de ruimtereis.
Vignet reis STS95 (31 oktober 1998) Afgelopen donderdag, 29 oktober 1998, is de Space Shuttle Discovery begonnen aan een nieuwe ruimtereis. Dat zou niet opzienbarend zijn wanneer John Glenn (77), Amerika's eerste ruimtevaarder, niet één van de bemanningsleden was. Op 20 februari 1962 cirkelde hij aan boord van zijn kleine Mercury-capsule in 4 uur en 55 minuten drie keer om de aarde. Nu duurt de reis acht dagen, 21 uur en 49 minuten. Hij wordt de oudste 'bejaarde in space'.
Het wordt een routinetocht, die weinig opzienbarende feiten op zal leveren, of het moet zijn over het gedrag van kakkerlakken in de ruimte. Glenn volgt een apart programma, om de invloed van de gewichtloosheid op oudere personen te meten. Wetenschappers volgen elke verandering in zijn lichaamsfuncties, ongeacht of hij wakker is of slaapt. Bekend is dat gewichtloosheid het proces van ouderdom versnelt en dat botten en spieren in de ruimte sneller worden afgebroken dan op aarde.

Live op internet

Lancering Space Shuttle De tocht van de Discovery is vanaf het begin tot het einde, op 7 november, via het internet op verschillende manieren live te volgen. Het tv-station van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zelf zendt beelden uit de Shuttle uit, van het zicht dat de astronauten op aarde hebben en van de verschillende nieuwsconferenties die worden gehouden. Dergelijke uitzendingen zijn te volgen via de NASA-live-pagina, waar regelmatig beelden uit de ruimte te zien zulen zijn. Ook is er een schema van de geplande uitzendingen.
Glenn in Space 1962 Achtergronden van de missie worden vermeld op een pagina 'Shuttlemania' van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daar worden verschillende links gelegd naar relevante sites. Uiteraard is er veel aandacht voor John Glenn. Naast zijn eigen home page (2009: NASA site) kunnen diverse aspecten van zijn ruimteleven worden opgeroepen, zoals een terugblik op zijn Mercury-vlucht, de wetenschappelijke waarde van zijn huidige missie en de argumenten van sceptici die twijfelen aan het nut.

NASA Cam's

De NASA zelf brengt via twaalf webcamera's op een pagina Live NASA Cams (opgeheven) diverse aspecten van zijn werk in beeld. Zo toont een weerkaart het actuele weer rond Kennedy Space Center, is te zien is wat via NASA-tv wordt uitgezonden en kan een blik worden geworpen op verschillende ruimten waarin nieuwe ruimtemissies worden voorbereid.
Onderaan deze pagina komen drie verschillende sites in beeld. Een click is voldoende om ze te activeren. Op The Nasa Shuttle Web (2009: vervangen) wordt het laatste nieuws over ruimtereis STS-95 vermeld, kunnen foto's en video worden opgeroepen en is het mogelijk vragen te stellen aan de bemanning en het luchtleidingscentrum. USA Space Alliance laat tijdens een ruimtereis van een shuttle op een wereldkaart zien waar het ruimtevaartuig en de zon zich op dat moment bevinden. Het geavanceerde programma J Track geeft ook de positie aan van de Rusische MIR (23 maart 2001 in dampkring verbrand) en van enkele wetenschappelijke satellieten. Weer een andere pagina laat zien waar en wanneer een Shuttle (link vervangen door Internationaal Ruimtestation ISS) vanaf de aarde zichtbaar is. Nederland komt wat betreft de ruimtereis van Glenn niet op dat lijstje voor. Gelukkig maar, want tussen storm en regenbuien door zouden er waarschijnlijk toch maar weinig mogelijkheden voor zijn.
Handtekening



DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola