lichtendonker"

Op deze wereldkaart wordt aangegeven waar het op 26 juni 1998 om 11.05 uur UTC (13.05 uur in Nederland) licht en donker was. Een groot deel van de VS moet nog wakker worden, terwijl het in oostelijk Azie al donker wordt. Op het noordelijk halfrond is de langste dag net geweest; boven de Noordpoolciirkel schijnt de zon. Antartctica is geheel in het duister gehuld. (Klik op de kaart om te zien waar het NU dag of nacht is)

Fascinerend beeld vanuit de ruimte

Blik op aarde vanaf zon, maan en 815 satellieten

Door ANDRÉ HORLINGS

(10 mei 1997) Het is 5 mei, rond een uur of vijf in de middag. In Australie is het nacht; in het grootste deel van Azie is de avond gevallen. De inwoners van Alaska en Hawaii zijn echter net wakker. Boven een belangrijk deel van het Noordpoolgebied schijnt de Middernachtszon; boven het grootste deel van Antarctica blijft het ook overdag pikkedonker.

Dat is in een oogopslag te zien op een wereldkaart van de 'Earth and Moon Viewer'. De Zwitserse site toont een beeld van het aardoppervlak zoals dat op elk willekeurig tijdstip zichtbaar is vanaf de zon, de maan en honderden satellieten die zich in allerlei banen rond de aarde bewegen. Alle mogelijke variaties zijn op te roepen. Het opgeven van de gewenste lengte- en breedtegraad en hoogte volstaat. Eventueel kan worden gekozen uit een groot aantal geselecteerde steden. Pal boven Midden-Nederland op 1000 km hoogte heeft een satelliet 'zicht' op bijna heel het Europese continent. Vanuit een vliegtuig op 10 km blijkt een piloot de oostkust van Engeland nog te kunnen zien; bij helder weer natuurlijk.
Amsterdam1 Amsterdam2 Amsterdam1
Uitzicht op Amsterdam en omstreken vanaf een hoogte van resp. 986, 198 en 52 km.
Allerlei details zijn te verwijderen of aan de gegevens toe te voegen. Eventueel kunnen datum en tijdstip worden veranderd. De 'nachtschaduw' kan worden weggehaald; actuele wolkenformaties kunnen zichtbaar worden gemaakt. Ook kan een wereldkaart worden opgeroepen waarop de kleuren bepaalde temperaturen vertegenwoordigen, boven land en in de zee.
br>
wolkentemp

Ook de bewolking en temperaturen van aard- en wateroppervlak kunnen worden opgeroepen. Dit is de situatie op 27 juni 1998, 13.11 uur Nederlandse tijd. Hoe donkerder het water is, hoe kouder. De temperatuur op het aardoppervlak wordt aangegeven vanaf donkergroen (ijzig koud) via geel naar helrood (zeer warm). Het koude Zuidpoolgebied gaat verschollen in de midderdagduisternis.
Ook de maan kan worden bekeken, vanaf de aarde en de zon en boven bepaalde geologische formaties op het oppervlak. Ook hier is een platte 'maankaart' beschikbaar waarop wordt aangegeven welk deel door de zon wordt beschenen. Indien gewenst is ook de vanaf de aarde nooit zichtbare achterkant van de maan te bekijken. Omgekeerd wordt het beeld van de aarde getoond, zoals dat actueel zichtbaar is.

Kunstmanen

In de loop van de tijd zijn duizenden satellieten gelanceerd, met totaal verschillende doelen en toepassingen. Sommige beschrijven ellipsvormige banen rond de aarde, die ze nu eens dicht naderen om daarna weer ver de ruimte in te worden geslingerd. Andere ronden de polen. Satelliet-televisie is mogelijk door kunstmanen in een geostationaire baan op ruim 32.000 km boven het aardoppervlak. Ze maken in exact 24 uur een ronde, net zo snel als de aarde onder hen, waardoor ze schijnbaar op dezelfde plaats blijven 'hangen'.
Anik-e1 16878 cosmos

Blik op de aarde op 26 juni 1998 rond 1.30 uur (Nederlandse tijd) vanuit de geostationaire satelliet ANIK E1 op 111.4 graden west boven het Amerikaanse continent, vanuit de Russische Mir, op 370 km hoogte boven de Grote Oceaan, met rechtsboven een stukje Midden-Amerika en linksonder Paaseiland, en de Russische Cosmos 2239 boven het Noordpoolgebied (82.27 N, 171.33 W).
Meer dan 800 satellieten kunnen worden aangeklikt. Aangegeven wordt boven welke lengte- en breedtegraad ze zich bevinden op welke hoogte, terwijl het feitelijke uitzicht op het aardoppervlak feitelijk zichtbaar wordt gemaakt. Nadere informatie over de satellieten zelf, wanneer ze wereden gelanceerd, door wie en met welk doel, ontbreekt overigens.
De 'Earth and Moon Viewer' is samengesteld door John Walker, medewerker van CERN bij Geneve, het Europese Laboratorium voor Deeltjesversnellertechniek, een van de initiatiefnemers van het Wereld Wijde Web. In een toelichtend hoofdstuk wordt uitgelegd op welke wijze gegevens uit zeer verschillende bronnen met elkaar worden gecombineerd en waar aanvullende informatie te vinden is. De site kent ook een 'Expert mode' voor specialisten, maar wie daarin zijn weg kan vinden heeft ongetwijfeld jarenlang astronomie gestudeerd.


Blik vanuit de ruimte op 27 juli 1998, ca. 2 uur 's nachts. Het gebied boven de Noordpoolcirkel wordt helder verlicht en in het oosten gaat de zon al op (links), terwijl aan de duistere kant van de aarde in de verlichting duidelijk de contouren van Nederland zijn te herkennen.
Dit verhaal werd geschreven in 1997. Bij plaatsing op het net werden illustraties van 26 juni 1998 gebruikt.



DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola