Defensie stelt 150.000 foto’s publiek beschikbaar

propagandafoto

Deze Duitse propagandafoto, die krijgsgevangenen naar huis mochten sturen en die suggereert dat ze zich in Stanislau in een soort vakantiekamp bevonden, zat al in mijn eigen collectie. De foto hieronder komt uit de collectie van NIMH. Klik op die foto voor inhoudelijke bijzonderheden.

Krijgsgevangenenkamp "Stalag 317" in Stanislau (Polen)

Door ANDRÉ HORLINGS

(28 september 2011) Ik ben bezig met een internetproject over de rond 10.000 Nederlandse officieren, die in de Tweede Wereldoorlog massaal krijgsgevangen werden gemaakt en terechtkwamen in kampen in Stanislau (toen Polen, nu Oekraine) en Neubrandenburg (Oost-Duitsland). Ook daarom trok een bericht in NRC Handelsblad van 28 september extra mijn aandacht: 150.000 oude militaire foto’s toegankelijk. Een stukje tekst, omlijst met – inderdaad – vier oude militaire foto’s.

De Beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) blijkt deze week inderdaad 150.000 militair-historische foto’s uit de Defensiearchieven voor het publiek toegankelijk gemaakt te hebben. Via dit beeldarchief is een deel van de historische beeldcollectie van de krijgsmacht toegankelijk. Behalve tienduizenden foto’s zijn ook fotografische reproducties van tekeningen, schilderijen, prenten en kaarten opgenomen.

Meteen de proef op de som genomen. Zoekopdrachten: Stanislau en Neubrandenburg. Resultaat: nauwelijks foto’s, wat geen wonder mag heten, waaronder wel één voor propagandadoeleinden, die moest suggereren dat het eigenlijk om een vakantiekamp ging; een kruis op een graf van een overleden officier; een begrafenisplechtigheid; krijgsgevangenencabaret; een aalmoezenier. Maar des te mee vrijwel onbekende tekeningen, vervaardigd door voormalige kampbewoners, die het beeld geven dat ‘normaal’ foto’s zouden doen: de gebouwen, wachttorens, de keuken, vers gevallen sneeuw. Zelfs een speciale ‘Collectie van 24 tekeningen uit Stanislau’, vervaardigd door G. Holsheimer, paardenarts der eerste klasse. Alleen al voor dit onderwerp biedt de beeldbank een bijzonder welkome aanvulling op de documentatie.

Volgens beelddocumentalist Okke Groot gaat de collectie terug tot de 19e eeuw, de begintijd van de fotografie. "Via internet is nu een dwarsdoorsnede van de NIMH-beeldcollectie ontsloten. Natuurlijk is er materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië opgenomen. Maar ook minder bekende beeldcollecties staan nu online, uniek beeldmateriaal dat je in geen enkel ander archief tegenkomt."


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola