Activeringsprogramma wapen in strijd tegen illegaal kopiëren

Microsoft ‘beperkt’ levensduur software

door ANDRÉ HORLINGS

(12 april 2001) Microsoft verhardt de strijd tegen het illegaal kopiëren van software. De toekomstige versies van Office XP, Windows XP en het designprogramma Visio worden voorzien van ‘product activation’, waardoor een limiet wordt gesteld aan het aantal keren dat een product op individuele computers gebruikt kan worden.

De technologie vereist dat klanten een programma na aanschaf activeren voor gebruik. Via internet gebeurt dat automatisch, op basis van de product-identificatiecode en de hardwareconfiguratie. De klant dient alleen het land op te geven waar hij zich bevindt. De registratie geschiedt anoniem; persoonlijke informatie wordt niet gevraagd.
Op nieuwe PC’s van vooraanstaande merken zal de software in veel gevallen al bij aanschaf geactiveerd zijn. Los gekochte software dient de klant zelf te activeren.

Beperkt bruikbaar

Voorafgaand aan de verplichte activering zijn de producten beperkte tijd bruikbaar. ,,Bij de start van het programma verschijnt een schermpje waarop wordt aangegeven hoe vaak het nog gebruikt kan worden en wordt gevraagd of men wil activeren’’, zegt Paulus Gunterman, product manager van Microsoft Office. ,,Bij bevestiging kost de procedure twintig seconden.’’ Eventueel kan het activeren ook telefonisch, door een (Amerikaans) 0800-nummer te bellen.
Voor Office en Visio is activering nodig na vijftig keer starten; voor Windows geldt een periode van dertig dagen vanaf de eerste keer dat het systeem gestart is. Als het activeren uitblijft wordt een deel van de functies onbruikbaar.
Volgens Gunterman mag Microsoft-software tweemaal voor intern gebruik worden geinstalleerd; daarna lopen gebruikers vast op de registratie.
Microsoft heeft het activeringsprogramma in speciale versies van Office 2000 twee jaar lang getest in zeven landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada. In die periode werden zes miljoen verzoeken tot productactivering geregistreerd. Het niet-gelicenseerde gebruik zou daardoor aanzienlijk zijn verminderd en de verkoop van originele producten flink toegenomen.

Campagne

Vorig jaar startte Microsoft een campagne tegen illegaal gebruik van software door het midden- en kleinbedrijf. In Nederland alleen zou toen zo’n 44 procent van de zakelijke software software niet legaal zijn.
Volgens de bijna-monopolist op het gebied van software voor computer-besturingssystemen als Windows, Outlook, Internet Explorer en Office bedroegen de wereldwijde verliezen door illegaal kopiëren in 1999 12 miljard dollar.

Installeren

Bij opnieuw installeren van software op bestaande PC’s is activeren in de meeste gevallen niet nodig. Wanneer de harde schijf wordt geformatteerd dient het bevestigingsnummer dat bij de eerste installatie is verkregen telefonisch te worden ingetoetst. Is dat onbekend, dan kan een nieuw nummer bij Microsoft worden opgevraagd.
Ook is software voor nieuwe PC’s in veel gevallen ‘merkafhankelijk’ gemaakt, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om Windows ME met een meegeleverde cd te installeren op een oudere computer.


DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola