Volgens 900 jaar oude voorspelling van Malachias

Nog maar één paus te gaan?

Door ANDRÉ HORLINGS

(12 februari 2013) Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari af; een ongewone stap in de geschiedenis van het Vaticaan; de laatste was Gregorius XII in 1415. Het wachten is op witte rook in het Vaticaan. Maar zijn opvolger zou weleens de allerlaatste paus kunnen zijn.

Malachias Malachias, op een schilderij van de Duccio di Buoninsegna (1255-1318) >

Dat werd al ruim 900 jaar geleden voorspeld door Malachias (1094-1148), een Ierse monnik die ter wereld kwam als Maelmhaedhoc O' Morgair. Aan Malachias zouden vele wonderen geopenbaard zijn en een toekomstvisioen over de identiteit van de 112 pausen die zouden volgen.

Zijn toekomstige pausen kregen van hem allemaal een eigen motto mee, van 'Uit een kasteel aan de Tiber' (paus 1, Celestine II,1143-1144) tot 'De glorie van de olijven' (nr. 111, Benedictus XVI, 2005-2013), en dat was zeker in de eerste honderden jaren verrassend herkenbaar. Later werd dat moeilijker en lijken de interpretaties vaak op creatieve inlegkunde, zoals bij laatste tien pausen. Wat Benedictus XVI betreft was het nog lastiger: "Cardinal Joseph Ratzinger holds olive (palm) branches during Palm Sunday mass in Saint Peter Square at the Vatican March 20, 2005. Many Cardinals also held olive branches that day".

Ook Wikipedia komt er niet echt uit:

Er bestaan verschillende interpretaties, waarbij voornamelijk de nadruk ligt op het feit dat de kardinaal de naam Benedictus aannam, verwijzend naar Sint Benedictus van Nursia wiens symbool een olijftak was. Als andere uitleg wordt gegeven, dat paus Benedictus XVI voordat hij paus werd kardinaal-bisschop was van Velletri-Segni, een plaats die in haar stadswapen 3 olijfbomen heeft.

Petrus Romanus

De opvolger van de huidige paus kreeg van Malachias het volgende motto mee:

In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus,
qui pascet oves in multis tribulationibus:
quibus transactis civitas septicollis diruetur,
et Iudex tremendus iudicabit populum suum.
Finis.
Vertaling:

Tijdens extreme vervolging van het Heilige College van Kardinalen (Sancta Romana Ecclesia) zal de stoel bezet worden door Petrus de Romein
die zijn schapen zal hoeden gedurende vele tribulaties:
en wanneer hieraan een einde komt, zal de zevenheuvelige stad verwoest worden,
en de Grote Rechter zal zijn volk berechten.
Het Einde.
De voorspellingen van Malachias werden in 1559 voor het eerst gepubliceerd door Arnold de Wyon, een Benedictijner historicus, in zijn boek "Lignum Vitae" (levenshout). In het origineel werd de 112e paus echter niet genoemd, wat Benedictus XVI de laatste paus van Malachias maakt. Petrus Romanus dook pas op in in de versie van Lugnum Vitae die in 1820 werd herdrukt. De 112e paus zou zijn toegevoegd door monniken uit de Orde van Sint-Benedictus. Sint Benedictus zou hebben voorspeld dat zijn orde voor het einde van de wereld de katholieke kerk zou leiden in de strijd tegen het kwaad; de Slag van Armageddon (maar bijvoorbeeld Wikipedia weet van niets).

Eindtijd

Lijst Laatste deel van het 'Lignum Vitae' >

De onvermijdelijke komst van een nieuwe (laatste?) paus blijkt, zeker sinds de dood van Johannes Paulus II in 2005, paus 110 van Malachias, een grote inspiratiebron voor bijbelvorsers, complottheoretici, romanschrijvers, eindtijdverwachters en toekomstvoorspellers; google maar eens op "petrus romanus" (132.000 resultaten). Want de gebeurtenissen die worden voorspeld wijzen op de Eindtijd, de Dag des Oordeels waaraan volgens veel theologen, de Grote Verdrukking voorafgaat.; The Rapture in het Amerikaans. Die is zelfs al begonnen, "kijk maar eens om je heen".

In Europa is weinig te merken van een eindtijdhysterie, maar in de Verenigde Staten wachten veel evangelische christenen, na de teleurstelling van het jaar 2000 en de aanhoudende voorspellingen van ds. Camping nog steeds op de wederkomst van Christus. Daar is de Rapture, de grote verdrukking, onderdeel van het (eeuwige) leven. Er zijn tientallen websites over de Eindtijd. Op veel plaatsen wordt iedere catastrofe of dreiging aangegrepen als een nieuwe aanwijzing. De komst van een nieuwe paus, hoe anti-katholiek veel evangelische christenen er ook zijn, is een nieuw bewijs.

Soms wordt zelfs verwezen naar een webcam in Israël om live getuige van de Wederkomst te kunnen zijn (al zwijgt die website zelf, met promotie voor Israël-reizen, daar wijselijk over).

Vaticaanstad

Vaticaanstad.

Maar waarschijnlijk is de 'Profetie van de pausen' een 16e eeuwse hoax, waarbij de motto's voor de eerste ruim zeventig pausen perfect konden worden aangepast aan de wetenschap hoe ze Rome hadden bestuurd. Het was een verkiezingsstunt van de aanhangers van kardinaal Girolamo Simoncelli (1522-1605) , die ook paus wilde worden. Hij dacht dat de aanhouder wint; hij nam deel aan tien conclaven: voor de verkiezing van paus Marcellus II , Paulus IV, Pius IV, Pius V, Gregorius XIII, paus Sixtus V, Paus Urbanus VII, paus Gregorius XIV, paus Innocentus IX en paus Clemens VIII . Maar het heeft niet geholpen.

Zie ook:

Promotie-video voor boek Petrus Romanus, gebaseerd op de voorspellingen van Malachias.

Dit verhaal werd op 12 februari 2013 gepubliceerd op Historiek.netDUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola