Imponerend aanbod op nieuwe Nederlandse nieuwssite

Nu.nl wil in half jaar naar de top

Door ANDRÉ HORLINGS

(3 juli 1999) Internet zal de krant nooit vervangen, zo is de vaste overtuiging van veel media-analisten. De mensen houden volgens hen van de vertrouwde plof op de deurmat, van het zappend koppensnellen, het doornemen van het nieuws in de volgorde die het de lezers betaamt, even doorbladeren op zoek naar de doktersdiensten of de filmagenda en het doornemen van de advertenties. Ze kunnen de krant opzij leggen wanneer het hen uitkomt, het eten op tafel staat of plichten roepen, en hem weer open slaan als ze er weer de tijd voor hebben. De onheilsprofeten die het einde van de gedrukte media voorzagen als gevolg van de opkomst van de radio (nieuws veel sneller) en de televisie (nieuws zelfs live!) hadden ongelijk. Met het internet zou het wel net zo gaan.

Als schrijvend journalist voor een dagblad hoop ik dat het waar is. En inderdaad: de internet-edities van de landelijke dagbladen waren tot nu toe nagenoeg kopieën van de papieren uitgave, al wordt het nieuws inmiddels mondjesmaat geactualiseerd. Gratis e-mail-uitgaven als News4Free (opgeheven), met edities voor het dagelijks nieuws, financiën, informatietechnologie, sport, film en tv, komen pas aan de beurt wanneer het tijd wordt de digitale brievenbus te lezen. Mensen met belangstelling voor nieuws hebben via een journalistieke startpagina als VillaMedia keuze uit honderden nationale en internationale links. En wie werkelijk de hele wereldpers wil lezen kiest op de site WorldWideNews (opgeheven) een land en krijgt vervolgens een keus uit (vrijwel) alle binnenlandse dagbladen en persbureaus die er ook op internet verschijnen.

NieuwsNu, een nieuwe Nederlandse nieuwssite, zou echter voor een doorbraak kunnen zorgen op het wereldwijde web. De eind mei gelanceerde krant-op-internet met zo ongeveer het kortst denkbare internetadres, Nu.nl, biedt een gigantisch nieuwsaanbod dat bovendien snel wordt geactualiseerd. Tijdens het schrijven van dit verhaal, dinsdagochtend, werd de opening van de voorpagina, de beperking van Oranjemarsen in Noord-Ierland, heet van de naald vervangen door het Turkse doodvonnis tegen de Koerdische leider Öcalan. De internet-voorpagina van bijvoorbeeld De Telegraaf kabbelde nog uren door over de Ferrari die prins Bernhard zichzelf cadeau had gegeven.

Snufjes

Bovendien bevat NieuwsNu een paar aantrekkelijke snufjes die nieuw zijn in Nederland: een videojournaal dat tweemaal per dag wisselt en (niet meer) de mogelijkheid om op de eigen homepage een rolmenu te plaatsen met het complete nieuwsaanbod. CNN bood al de mogelijkheid om actuele nieuwsonderwerpen ook via de computer te bekijken. De Nu.nl-video biedt 's morgens een IT-journaal, met de nadruk op nieuws over computers en internet; in de middag komt het binnen- en buitenlandse nieuws en de sport aan de orde.
Het rolmenu was in het Engels al bekend van de Australische nieuwssite '7am' (offline), maar is Nu ook in het Nederlands beschikbaar. De html-tekst voor kan eenvoudig worden opgehaald door op de voorpagina onder 'Informatie' het item 'Nu op uw site' aan te klikken, de Applet-code te kopiëren en het rolmenu door middel van 'knippen en plakken' naar de eigen site over te brengen.
Het nieuwsaanbod is indrukwekkend. Naast de algemene berichtgeving van binnen- en buitenlands nieuws, economie, internet en sport biedt de site ook de beurskoersen - met de AEX 'live' in beeld', een televisiegids en een dagelijkse column. Uiteraard is de site ook bedoeld als advertentiefuik; een commercial kan eventueel ook op video. Nu.nl streeft er naar binnen een half jaar 150.000 bezoekers per dag te trekken en daarmee door te dringen tot de top-10 van best bezochte sites van Nederland.
NieuwsNu wordt uitgeven door 'Tussen Gisteren en Morgen BV', een joint venture tussen Ilse Media Groep en Virtual Industries Online Marketing Solutions.

Zie ook World Media Monitor: Press 1 | 2 | 3 | 4DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola