(Niet) 'altijd één klik verwijderd van je favoriete link'

Handige startpagina past zich aan eigen wensen aan

Door ANDRÉ HORLINGS

(17 april 1999) Eén van de sterkst groeiende internetsites in Nederland is de 'Startpagina'. De uitermate nuttige links naar vooral Nederlandse sites, verzameld op een enkele pagina, trekt intussen ruim 50.000 bezoekers per dag, en aantal neemt nog onverminderd toe. Veel computerbezitters hebben er inderdaad hun beginpagina van gemaakt, die verschijnt zodra het internet wordt opgestart.

Wie achter de Startpagina zit is onduidelijk. Het copyright berust bij 'DJIT'. Volgens het emailadres hoort DJ bij De Bruin - in een antwoord blijkt hij 'Duck' te heten; IT zal dan wel iets te maken hebben met informatie-technologie.
De ontstaansgeschiedenis is vaag. Bij de 'veel gestelde vragen' wordt gerept van een 'vriendenclub', die een overzichtelijk startpunt voor internet miste, waarbij je slechts één klik verwijderd zou zijn van de site die je zoekt. Ze besloten er daarom zelf voor te zorgen. Ze wilden dat de pagina snel werd geladen (dus zonder plaatjes), onafhankelijk was (waarvan de samenstelling niet van buiten kon worden beinvloed), in alle brouwsers (Netscape én Explorer) goed te bekijken zou zijn en naar eigen smaak kon worden ingericht.
Dat is gelukt. De Startpagina blijkt een schot in de roos. Sinds de introductie, in oktober vorig jaar, neemt het aantal bezoekers voortdurend toe, tot ruim boven de 200.000 per week. Deze week werd voor het eerst de 57.000 bezoekers per dag overschreden.

Rommelig

De site bevat ruim veertig rubrieken, elk voorzien van mogelijkheden om de keuze verder toe te spitsen en aangevuld met een aantal nationale en internationale zoekmachines. De samenstelling is nog in volle gang. Nieuwe links worden opgevoerd; minder bruikbare verdwijnen, maar blijven beschikbaar in een 'overzicht verwijderde linken'.
Desondanks maakt de 'officiële' inhoud nog steeds een wat willekeurige en soms rommelige indruk. Onder 'zoeken' vind je bijvoorbeeld links naar de postcode en de gouden gids, maar ook een 'peoples finder' die je eerder bij de internetlinks zou verwachten en de teletext-index die (vooral) bij 'nieuws' thuishoort. De telefoongids staat daarentegen in een aparte rubriek 'telefoon' (terwijl je voor email via gsm'etjes weer terecht kunt bij 'communicatie'), voor de reisinformatie per trein, openbaar vervoer of auto (routeplanners) moet je naar 'reizen/vervoer' en voor een stratenatlas naar 'reizen/locatie'.
Voor 'financiën' en 'banken' zijn er twee verschilende rubrieken; voor 'winkels' (op internet) zelfs drie: algemeen, voor muziek en voor soft- en hardware. Nut en inhoud zijn zeer wisselvallig. Zo is de dichtstbijzijnde geldautomaat te vinden, waar ook ter wereld, maar ook waar je een t-shirt met je email-adres kan laten bedrukken. Door middel van blauwe en rode vignetten wordt onderscheid gemaakt tussen min of meer 'nuttige' en 'ontspannende' links, maar in de praktijk liggen die verschillen vaak niet zo scherp.
Onder 'nieuws' ontbreekt trouwens ook een link naar de journalistieke site 'Villa Media'. Dat is net zo'n beginpagina, vooral bedoeld voor journalisten, maar zonder meer ook interessant voor in nieuws geinteresseerde leken. Die vinden er verwijzingen naar het laatste nieuws, achtergronden, taal- en spellingskwesties en tal van bedrijven en organisaties. Door de omvangrijke inhoud is daar overigens meestal wel enig bladeren nodig om te vinden wat men zoekt.

Eigen wensen

Een bijzonder kenmerk van de Startpagina is, dat de inhoud min of meer aan de eigen behoeften kan worden aangepast. Rubrieken waar de aandacht niet onmiddellijk naar uit gaat (bijvoorbeeld 'vacatures' voor wie een leuke baan heeft of 'spelletjes' voor wie niet zo'n behoefte heeft om op teletubbies te schieten) kunnen worden weggeklikt. Ze verdwijnen daarmee niet. De titel verhuist op de pagina naar onderen en daarmee uit het zicht. Eén klik is voldoende om de situatie te herstellen.
Ook 'handig' is de rubriek waar persoonlijke gegevens kunnen worden bijgehouden, zoals een adressenboek en een agenda. Bovendien is het mogelijk om (bij gebruik van een Netscape- of Internet Explorerversie boven 4.0) 'persoonlijke links' toe te voegen; internetadressen die men zelf vaak gebruikt en die ontbreken op de Startpagina zelf. Aanvankelijk waren het er maximaal zes. In de praktijk bleek dat (lang) niet voldoende, en daarom is een proef gestart met het inrichten van een 'persoonlijke pagina', die geheel naar eigen keuze kan worden ingericht (klik bij 'persoonlijke links' op 'meer'). De selectie is overigens niet rechtstreeks op te roepen; dat moet via de startpagina. Het gebruik van dat persoonlijke lijstje blijft beperkt tot de eigen computer; zelfs tot de browser die er in gebruik is.
Het uitgangspunt, 'één klik naar je favoriete link', is daarmee overigens verlaten. Daarvoor in de plaats worden de gebruiksmogelijkheden echter veel groter. Hetzelfde geldt voor rubrieken die onderin het woordje 'meer...' vermelden. Daar is een verwijzing naar een extra pagina, met nog veel meer links naar het onderwerp. Die staat officieel los van de Startpagina, maar is wel uitgevoerd in dezelfde opmaak. De 'afdelingen', die soms juweeltjes bevatten aan onbekende bronnen, worden beheerd door vrijwilligers. De pagina wordt geplaatst bij de eigen provider en levert dankzij de link ongetwijfeld extra bezoekers op.
'Uitgaan' bevat een link '18+'. Daar volgt de mededeling dat de Startpagina zelf weliswaar geen erotische links bevat, maar wel verwijzingen, die ongeschikt zijn voor minderjarigen. Voor toegang moet de gebruiker zijn geboortejaar intikken.... Wie desondanks 'te jong' blijft krijgt een alternatief aangeboden.

(11 oktober 2009: Startpagina omvat 5957 'dochters', verdeeld over ruim honderd categorieën, speciale pagina's voor kids en links om live tv te kijken of naar de radio te luisteren. En er zijn nog veel meer mogelijkheden)DUTCH COURAGE'S PRODUCTIONS
Documentaires: Arnhem Spookstad | Rees: De verzwegen deportatie | Kriegsgefangenenpost | Drama SS Pavon
Publicaties: Artikelen en features | Krapulistische oprispingen | 100 jaar Apeldoornse Courant
Webcams: World Webcam Monitor > Unprotected webcams > Cruiseship cams > List of webcams and more
Media: Press > TV > Radio & video > Twitter and more
World: Atlas | Natural events | Weather > Climate change | Disasters > Earth's End
Various: Dutch Courage's Boeken | Guitar at Charles Bridge | Contact

Aangepast zoeken
© André Horlings

Make a free website with Yola